UKUSNO

Čupava pita s orasima i pekmezom od šljiva

02.04.2022.
u 17:06

Pred vama je jedna fina starinska pita – Čupava pita s orasima i pekmezom od šljiva. Klasik među kolačima koji nikad ne zastarjeva, i od kojeg se uvijek traži komad više. Barem kod nas, jer zaista obožavamo ove prhke kolače. 🙂

Pitu čini fino prhko tijesto koje se topi u ustima, premazano pekmezom od šljiva, sa nadjevom od mljevenih oraha a odozgor čupavi sloj prhkog tijesta koji pitu čini dekorativnom i krckavom.

Prhki kolači su među omiljenima, kako za pripremu tako i za degustaciju. Prosto se ne može odoljeti finom prhkom tijestu a u obzir dolaze svi mogući nadjevi. 😀 Ovdje se savršeno uklopio spoj finog pekmeza od šljiva i mljevenih oraha, dajući jednu preukusnu i nepogrješivu kombinaciju. Ako nemate džem od šljiva, slobodno stavite bilo koji nađete ili volite. Sa pekmezom od kajsija, dobit ćete kombinaciju ukusa nalik na čuvene Žerbo kocke.

Ovaj kolač se jako brzo pravi a još brže pojede. Idealan je za svaki dan da se zasladite poslije ručka, ali isto tako je dostojan i svečanijih prilika bilo da je u pitanju neki blagdan ili slavlje. Isprobajte i sigurno nećete zažaliti. 😉

Sastojci

Za testo:

  • 100 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica arome vanile
  • 3 žumanca
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike kisele pavlake
  • 300 g oštrog brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Za premaz:

  • 150 g džema od šljiva
  • Za nadev:
  • 3 belanca
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g mlevenih oraha
  • Priprema

Tijesto

Stavite u posudu maslac sobne temperature, so, vaniliju, žumanjke, šećer i kiselu pavlaku pa vilicom sve dobro izmešajte.

Potom dodajte brašno i prašak za pecivo, još jednom promešajte vilicom u mrvastu smjesu pa rukom zamjesite fino glatko tijesto koje se ne lijepi. Po potrebi dodajte još malo brašna.

Tijesto podijelite na dva dijela pri čemu jedan može biti malo veći. Manji dio tijesta formirajte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u zamrzivač.

Prvi dio tijesta rasporedite u pleh dimenzija 30×20 cm. Možete ga samo rukom razvući po plehu i lijepo poravnati, ili oklagijom razviti na pobrašnjenoj radnoj površini i prebaciti u pleh.

Tijesto premažite pekmezom od šljiva i pleh stavite u hladnjak dok pripremate nadjev od oraha.

Nadjev

U posudu sa bjelanjcima dodajte prstohvat soli pa umutite čvrst snijeg uz postupno dodavanje šećera i vanilijinog šećera. Mutite dok se sav šećer ne otopi i dok ne dobijete čvrst i sjajan snijeg.

Na kraju špatulom lagano umešajte mljevene orahe pazeći da snijeg ne splasne.

Ovaj nadjev rasporedite preko tijesta premazanog džemom, i poravnajte.

Izvadite drugi dio tijesta iz zamrzivača pa narendajte preko nadjeva svugdje ravnomjerno tako da pokrijete nadjev rendanim tijestom.

Pitu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, oko 30 min. dok ne dobije zlatno žutu boju.

Pitu ohladite, pospite šećerom u prahu i sijecite na kocke. Prijatno! 🙂

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?