Kolinje u Posavini u duhu tradicije i starih običaja

Čvarci 50 KM za kg, za vrhunske potrebno, prije svega, strpljenje

05.12.2021.
u 20:23

Vrijeme je kolinja ili kako u Posavini taj tradicijski godišnji posao zovu - svinjokolje. Od davnina se obavlja na sličan način, danas nešto suvremenije i s više tehnike, ali, u suštini, događaj je to koji podrazumijeva druženje i funkcionira po načelu "usluga za uslugu". Prije se znalo nasmijati i uz zdravicu zapjevati. S druge strane, odlasci mladih pa i cijelih obitelji na rad u zapadnu Europu umanjili su tražnju za tovnim svinjama tako da su i cijene niže od očekivanih, piše Večernji list BiH

- S obzirom na činjenicu da je stočna hrana dosegnula astronomsku cijenu, očekivao sam da će cijena od 3,5 maraka za kilogram žive vage biti realna, međutim, zbog slabe tražnje svinja i slabijih prinosa kukuruza i soje, bio sam prisiljen spustiti cijenu samo da ih prodam i "skinem s hrane" - ističe za Večernji list Zoran Janjić iz Vidovica u općini Orašje koji se dugi niz godina bavi svinjogojstvom.

Priprema mesa za sušenje

Običaj svinjokolja u Posavini podrazumijeva zajednički provedeno vrijeme sa širom obitelji i prijateljima, razmjenjuju se šale, doživljaji i iskustva, što je gotovo psihološka terapija u današnjem vremenu pandemije koronavirusa i ubrzanoga tempa života.

Mnogima je ova tradicija mnogo više od svinjokolje jer osigurava egzistenciju i hranu zbog koje se ne mora svakodnevno u trgovinama ostavljati već dobro istanjeni novčanik. Svinjokolje u Posavini ovih dana započinju jutarnjom kavom i rakijom, a zaobilaze se svakidašnje teme o broju novozaraženih. Početak posla u znaku je "šurenja" svinje, a u pojedinim mjestima još se zadržao običaj "paljenja" svinje na laganoj vatri od slame.

U veterinarskim postajama potvrdili su da su svinje u Posavini zdrave, nema bolesti, ali ipak ništa se ne prepušta slučaju i pregled nitko ne zaobilazi. Bez testiranja na trihinelu nema ni kušanja mesa, pa doručak pričeka rezultate pregleda, stoga je domaćin Anto zadržao tradiciju i na dan svinjokolje iznosi kulen i slaninu iz prethodne godine.

Odgovoran i vrlo zahtjevan posao oko svinjokolje djelomično su preuzeli lokalni mesari, a razlog je nedostatak radne snage u kućanstvima. Posljednjih godina Posavinu zaobilaze snježne oluje, vjetrovi i jaki mrazevi pa brojni domaćini strahuju od visokih temperatura koje u siječnju znaju dosegnuti i plus 20 Celzijevih stupnjeva i mogu prouzročiti kvarenje mesa. Stoga je iskusni samouki mesar Marko Živković preuzeo odgovornost pripreme mesa za sušenje.

- Dosta soli, kvalitetna paprika i lagano sušenje na hladnom dimu spriječit će eventualnu mogućnost da se meso pokvari i jamče kvalitetu sušenja mesa - tvrdi nam mesar Marko koji u zimskoj sezoni odradi i po 20-ak svinjokolja.

Posavljaci s ponosom ističu da proizvodi iz trgovačkih centara ipak ne mogu konkurirati njihovim domaćim specijalitetima - kobasici, kulenu, čvarcima i švargli, jer, kažu, kupovni jednostavno nemaju "ono nešto domaće". Kolinje u duhu tradicije i starih običaja, miris dima, tople krafne i salenjaci upravo su, kažu nam u Posavini, ono za čime brojni čeznu.

Kobasice, kulen, čvarci, šunke i mesnata slanina dio su lepeze proizvoda koji završe u sušarama. Uz obveznu prisutnost gazdarice, domaćini određuju kakav će okus imati meso, što ovisi o količini paprike, sitno mljevenom bijelom luku i soli, ali postoje i recepti koje čuva svatko za sebe i pravi po svom ukusu i navikama. Čvarci su uvijek bili posebno tražena delicija na tržištu, a posljednjih su godina na iznimno visokoj cijeni koja u susjednoj Hrvatskoj zna premašiti cijenu kulena, stoga je velika odgovornost na onome tko prihvati posao topljenja masti i pripreme čvaraka.

- Nije lako istopiti prvoklasne čvarke, a u tom poslu potrebno je veliko strpljenje, umjerena vatra, stalno miješanje, domaće mlijeko i onda čvarci moraju biti ukusni. Dosegnuli su cijenu blizu 50 konvertibilnih maraka po kilogramu, stoga vrijedi uložiti truda - govori za Večernji list Ivica Džoić dok neumorno obilazi oko "oranije" i drvenom lopaticom miješa mast.

Pita, sarma, kobasice...

Ručak ili pak završna večera posebno je bogata, a za nju se potrude vrijedne posavske domaćice. Slane i slatke pite, sarma i kobasica te domaći kolači, krafne i salenjaci punjeni domaćim pekmezom ili orasima na jelovniku su gotovo svake svinjokolje u Posavini. Još samo da dođe "prava zima" i da se temperature spuste na one idealne za sušenje mesa...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?