Predsjednica RS

Cvijanović objasnila što znači izvanredno stanje u RS-u

28.03.2020.
u 16:05

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović istaknula je danas da proglašenje izvanrednog stanja za teritoriju tog bh.entiteta, zbog epidemiološke situacije usljed koronavirusa, ne znači raspuštanje Narodne skupštine i demokracije.

-To ne znači da nema Narodne skupštine – rekla je ona, podsjetivši kako je nakon proglašenja izvanrednog stanja u RS predsjednica RS dobila nova ovlasti, da može donositi uredbe sa zakonskom snagom po pitanjima iz nadležnosti parlamenta.

Ona je na konferenciji za novinare, nakon što je danas na posebnoj sjednici usvojena Oodluka o proglašenju izvanrendog stanja u RS, rekla kako se nada će to biti privremeno stanje, koje će trajati nekoliko tjedana, eventualno nekoliko mjeseci.

Rekla kako je to bilo neophodno kako bi se moglo brzo reagirati u nekoliko sfera, prvenstveno u oblasti zdravstva, te pomoći gospodarstvu, ali i omogućavanja završetka školske godine.

Dodala je da neće raditi samostalno nego s Vladom RS, koja će biti predlagač određenih zakonskih rješenja, ali i s predsjednikom Narodne skupštine RS-a, a suradnju će proširiti i na entitske parlamentarce i pravnike kako ti dokumenti ne bi bili sporni ni na koji način.

-Bilo je neophodno uvesti izvanrendo stanje, jer su iscrpljenje mogućnostu koje smo imali prothodnih tjedana i neophodno je da sada zađemo u zakonodavnu sferu, da mjenjamo neke zakone, ne napamet i proizvoljno, već na odgovoran način – navela je entitetska predsjednica.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je također danas kako je cilj uvođenja izvanrednog stanja u RS efikasnije odlučivanje u novonastalim okolnostima i pooštravanje mjera kako bi se što prije stalo u kraj širenju virusa korona.

- Od početka je bilo zahtjeva za proglašenje izvanrednog stanja, jer moramo brzo donositi odluke. Izvanredno stanje nije ništa, nije nikakav napad na slobodu ljudi, ništa se neće promijeniti za građane - rekao je Dodik.

Narodna skupština RS danas je na sjednici, zatvorenoj za javnost, usvojila odluku o proglašenju izvanrednog stanja za teritorij tog bh.entiteta, zbog epidemiološke situacije usljed koronavirusa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?