Svježina mirisa

Cvijeće će dulje ostati svježe ako ga držite dalje od voća

cvijece
06.05.2016.
u 07:00

Kada cvijet odvojite od njegova korijena, on prestane dobivati hranjive tvari te postaje podložan brzom truljenju. Kako biste produljili rok trajanja omiljenog cvijeća, slijedite savjete iskusnih cvjećara.

- Kako bi vaše cvijeće što dulje trajalo u vazi, potrebno ga je što prije nakon branja staviti u vodu.

- Dobro operite vazu ili drugu posudu u koju mislite staviti cvijeće. Iako se čini razumljivo, važno je da vaza bude čista i bez bakterija i gljivica.

- Bolje je staviti cvijeće u mlaku nego u hladnu vodu, najbolje je da temperatura bude oko 43 stupnja.

- Nahranite cvijeće posebnim praškom koji će ga držati na životu te spriječiti razvoj mikroba. - Obično sadrži malo izbjeljivača koji djeluje kao dezinficijens i limunske kiseline da smanji pH vode i udio šećera u njoj.

- Redovito podrezujte cvijeće pod kutom od 45 stupnjeva kako bi se voda mogla dobro apsorbirati te kako bi se mjehurići zraka iz peteljke smanjili na minimum. - Možete ga i našpricati lakom za kosu. Izvadite ga iz vaze i lagano popršćite latice. Ostavite da stoji naopako da se dobro osuši. Nemojte kidati lišće jer biljka preko njega fotosintezom skuplja energiju.

- Cvijeće će dulje ostati svježe držite li ga dalje od voća. Etilen iz voća utječe na brže sazrijevanje, a što brže cvijeta, brže će i uvenuti.

- Ako odlazite od kuće i neće vas biti neko vrijeme, možete cvijeće staviti u hladnjak. To će mu produljiti život gotovo dvostruko.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?