dr. Amra Junuzović Kaljić

Povećan broj oboljele djece, D vitamin i fizička aktivnost izuzetno važni

ilustracija
17.03.2021.
u 09:40

Pedijatrica dr. Amra Junuzović Kaljić kazala je za N1 kako je u ovom valu pandemije malo povećan broj oboljele djece u odnosu na ranije. Istaknula je kako djeca u najvećem broju imaju lakše kliničke slike koje podliježu terapiji.

“Djeca mogu biti asimptomatska, ali ne treba ih zanemariti. Transfer između djece jeste mali, ali treba voditi računa o pojavi simptoma i shvatiti ozbiljno. Mnogo je pomoglo prebacivanje škola na online sustav čime se smanjuje broj kontakata i zaražavanje. Kada je riječ o preškolskoj djeci, ona najčešće zarazu dobiju od svojih roditelja”, kazala je dr. Junuzović Kaljić .

Simptomi su respiratorni – kašalj, začepljen nos, lošije opće stanje, probavni problemi poput proljeva i povraćanje.

“Ohrabrujućeje da djeca u mnogo manjem broju razvijaju teške kliničke slike u odnosu na odrasle”, kazala je.

Naglasila je kako je transmisija britanskog soja brža te da ima i rijetkih slučajeva razvoja upale pluća kod djece. Ta djeca se hospitalno liječe.

“Hospitalizuju se i djeca koja imaju probavne simptome radi dehidracije”, dodala je.

Ovisno od virulencije virusa, koncetracije virusa i domaćina virusa ovise i simptomi te su oni indiviudalni.

“U susretu između uzročnika i individualnih imunoloških snaga, kod djece uhranjenosti, socijalno stanje u kojem se nalazi, njega, u tom susretu puno ovisi kako će se klinička slika razviti. U ovoj situaciji gdje imamo horizonatlnu transmisiju, svaka respiratorna bolest se smatra Covidom pa se onda dokazuje je li ili ne. Naši roditelji su na oprezu, znaju koristiti sredstva protiv temperature, povećavaju unos tečnosti daju bolju ishranu itd. Kada nas kontaktiraju onda dogovaramo koje mjere poduzeti, kakvu terapiju koristiti i što dalje”, kazala je dr. Junuzović Kaljić.

U zimskim uvjetima liječnica savjetuje da se koriste sumplementi pogotovoposebno u ovoj situaciji, a posebno za djecu koja kreću u vrtić.

“Važna je raznoivrsna ishrana, fizička aktivnost, boravak na svježem zraku kad god postoji prilika jer je najmanja mogućnost za zarazu u vanjskim uvjetima. Tijekom trčanja protok zraka kroz dišne puteve se ubrzava i na taj način se čiste dišni putevi”, preporučila je dr. Junuzović Kaljić.

Navodi kako je unos D vitamina ekstremno važan kod djece kao i konzumacija voća s C vitaminom i po potrebi suplementacija.

Naglasila je kako se s djecom treba razgovarati, pa i s najmanjim, posebno u ovim uvjetima kada idu u online školu.

“Važno je održati pozitivan stav. Ostati otvoren, ne zatvarati se, ohrabrivati dijete uvijek. To su ekstremno važne stvari”, zaključila je dr. Junuzović Kaljić.

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije