Guillaume Rousson

Da bi BiH napredovala mora opet naći svoj tempo u provođenju reformi

08.07.2017.
u 10:25

Novoimenovani veleposlanik Francuske u Bosni i Hercegovini Guillaume Rousson u razgovoru za Fenu ocijenio je da naša zemlja i Francuska imaju čvrste i prijateljske odnose, istaknuvši da će se posvetiti njihovom jačanju. 

- Najprije ću pratiti BiH na putu koji je odabrala u pravcu Europske unije. Narednih godina trebaju se dogoditi važne etape ovog procesa i Francuska će biti uz BiH dok ih bude svladavala - kazao je francuski veleposlanik. 

Tijekom svoje misije, kako je rekao, radit će na razvoju vrlo konkretnih projekata suradnje - institucionalnom partnerstvu  Francuske i BiH te suradnji s organizacijama civilnog društva.

Napomenuo je da Francuska trenutno radi na više projekata u BiH, a jedan od njih je Zimski olimpijski festival 2019. (EYOF) u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, u čiju je organizaciju Francuska uključena od samog početka.

- Francuske tvrtke su obavile više posjeta BiH i spremne su dati svoju ekspertizu - rekao je Rousson.

U oblasti kulture, najavio je da će se više posvetiti isticanju moderne strane njegove zemlje, koja je često nedovoljno zapažena u svijetu.

- Koristit ću se efikasnim sredstvima koja će uključiti Francuski institut u BiH koji nudi, ne samo tečajeve već i medijateku otvorenu ove godine u Sarajevu, kao i brojna izdanja dostupna u elektronskoj formi - pojasnio je.

Također, najavio je veoma dinamičnu sveučilišnu suradnju dviju zemalja, u okviru koje će za nekoliko tjedana Francuska ponovno dodijeliti stipendije koje će omogućiti nekim od najboljih bh. studenata da studiraju u ovoj zemlji.  

Naglasio je i podršku koju pružaju Zemaljskom muzeju BiH te podsjetio na posjetu eksperata iz Luvra koji su prošli tjedan dolazili da pokrenu suradnju ova dva muzeja.

Osim toga, dodao je, Veleposlanstvo Francuske financira renoviranje i osiguranje prostorije u kojoj je Hagada, koja će biti otvorena krajem ljeta.

Rousson je mišljenja da bi suradnja Francuske i BiH mogla biti poboljšana i to u oblasti ekonomskih investicija.

- Neke francuske tvrtke su već prisutne u BiH, ali ostalim nedostaje povjerenja u poslovni ambijent te stoga oklijevaju da investiraju. Zbog toga Francuska podržava Reformsku agendu usvojenu 2015. - rekao je, istaknuvši da borba protiv korupcije mora ostati prioritet.

Francuska vlada je, kaže, mobilizirala gotovo milijun KM za poticanje francuskih investicija.

- Suradnja bi mogla biti ostvarena u oblasti turizma, jer su francuska skijališta, koja su među najpopularnijim u svijetu, vrlo zainteresirana za razvoj Jahorine i Bjelašnice. Osim toga, francuske tvrtke bi mogle investirati i u transportnu infrastrukturu - naglasio je.

Za put BiH ka Europskoj uniji i NATO-u kazao je da na njemu ostaju još neke značajne etape koje treba preći.

- Te etape su zahtjevne, ali neophodne. U 2016. ostvaren je veliki napredak, međutim, u ovoj godini to nije slučaj, bar dosad. Da bi BiH napredovala mora opet naći svoj tempo, osobito u provođenju Reformske agende - smatra Rousson i dodaje da je, u pogledu NATO-a, aktivacija Akcijskog plana za članstvo (MAP) važan korak.

Podsjetio je da su za to utvrđeni precizni uvjeti, posebno u oblasti nekretnina koje su u vlasništvu Ministarstva obrane BiH.

- Te uvjete i dalje treba ispuniti i ohrabrujem bh. vlasti da to urade - poručio je veleposlanik Francuske u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?