INTERVJU: MATO ZOVKO

Dajemo novac za stanove mladim bračnim parovima kako bi ostali u Žepču

20.07.2020.
u 19:30

Konstantno ulaganje u razvoj infrastrukture i stvaranje preduvjeta za proširenje poduzetničkih zona, kao i revitalizaciju poljoprivrednoga zemljišta, samo su neke od strateških smjernica kojima se vodi Općina, naglašava u intervjuu za Večernji list Mato Zovko, načelnik općine Žepče.

On je posebno ukazao na činjenicu da je u Žepču danas 2146 registriranih poljoprivrednih gospodarstava te 450 obrta, što dovoljno govori o tomu da se na ovom prostoru itekako priređuje nova vrijednost. Istaknuvši kako je općinska uprava na usluzi svim građanima, obrtnicima, poduzetnicima i ustanovama, Zovko je naveo kako su posljedice takvog odnosa vidljive na terenu. U kontekstu prometnog povezivanja ukazao je na situaciju u kojoj će Žepče profitirati od prolaska autoceste na koridoru Vc, kao i nakon prolaska buduće autoceste prema Tuzli.

Kako se danas živi u Žepču? Koliko suradnja općinske uprave i gospodarstva otvara prostor za daljnji razvoj poduzetništva?

Općina Žepče sigurna je i ugodna sredina za rad i život. Nakon svega što smo prošli u ratu i poslije rata, danas možemo reći kako je sve riješeno i na svojem mjestu. U kontekstu rada vlasti, treba navesti kako je općinska uprava uistinu učinkovita, ekonomična i moderna te je na usluzi svim građanima, obrtnicima, poduzetnicima i ustanovama. Vrlo je važno da je općinska uprava uvezana sa svim javnim ustanovama, poduzećima i Razvojnom agencijom i da sve uredno funkcionira.

Žepče se nalazi na povoljnom položaju, ima sve preduvjete za daljnji razvoj. Trenutačno je u Žepču zaposleno 4960 ljudi. Imamo 450 obrta i radnji te 314 gospodarskih društava. Posebno smo ponosni i na činjenicu da imamo 2146 registriranih poljoprivrednih gospodarstava.

Možete li napraviti presjek urađenog u protekle četiri godine, a posebice u kontekstu projekata koji se odnose na općinsku infrastrukturu, kao i na one koji se izravno vežu uz nova radna mjesta?

Uglavnom smo realizirali ono što smo i planirali u programu u posljednje četiri godine. Zapravo, sve osim započete zgrade općinske uprave je realizirano, a u ovom razdoblju imali smo i veliki broj projekata koje nismo planirali, ali koji su uspješno provedeni.

Nastavili smo izgradnju tvornica u industrijskoj zoni Polja te smo dobili još dvije tvornice i završili cjelokupnu infrastrukturu, tako da s pravom možemo reći da je ova zona jedna od najljepših u Bosni i Hercegovini. Ona se nalazi uz regionalnu prometnicu, blizu je grada i ima potpuno opremljenu infrastrukturu.

Planirali smo novu školu u naselju Ozimici, što je također završeno, baš kao i ambulanta u istom naselju, a dovršena je i školska dvorana u Begovu Hanu. Privodimo kraju veliki vodovod za nekoliko mjesnih zajednica, a kolektor za otpadne vode na desnoj obali rijeke Bosne također je priveden kraju. Izradili smo i novu prometnicu, odnosno kružni tok u gradu Žepče, a bitno je da smo počeli s izgradnjom nove zgrade osnovne škole u Novom Žepču.

U tom razdoblju usvojili smo novi regulacijski plan za Novo Žepče kojim se omogućuje nova stambeno-poslovna izgradnja.

Krenuli smo u projekt koji realiziramo s Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Svjetskom bankom, a radi se o navodnjavanju za polje Lupoglav i dio Žepačkog polja. Kada je riječ o prekograničnoj suradnji, naša Razvojna agencija u jednom projektu bila je nositelj, a u drugom partner.

Projekcije pokazuju kako su poslovne zone budućnost malog i srednjeg poduzetništva. Na koji način Žepče ulaže u taj vid razvoja gospodarske djelatnosti te koliko se zona Polje pokazala kao atraktivan prostor?

Mi smo u proces izgradnje zona krenuli odmah nakon Viteza; 1997. i 1998. godine izgradili smo svoju poslovnu zonu XP Žepče u kojoj smo pružili svim domaćim investitorima mogućnost otvaranja tvornica i pogona. Nakon toga završili smo poslovnu zonu u Begovu Hanu, a onda smo izgradili poslovnu zonu Polja te započeli četvrtu zonu Radovlje. Osim tih četiriju, imamo još tri koje su nikle vlastitom inicijativom naših poduzetnika, a mi smo kao općina tu pomogli u izgradnji infrastrukture. U zoni Polja imamo još prostora.

U kojoj mjeri su iskorišteni i poljoprivredni potencijali?

Treba ukazati na činjenicu kako Žepče ima prilično razvijene mogućnosti za poljoprivrednu proizvodnju. U ovoj fazi sa Svjetskom bankom uspješno završavamo, a najesen, ako Bog da, puštamo u pogon navodnjavanje za Lupoglav i Žepačko polje. Tu će svi naši poljoprivrednici moći razvijati svoju proizvodnju, odnosno učiniti je sigurnom i kvalitetnijom.

Politička situacija preduvjet je svakog gospodarskog napretka. Kako se ona reflektira na vašu općinu?

Politička stabilnost vrlo je važna. Sjećam se stanja kada smo imali političke probleme. Sadašnje stanje u državi donekle utječe na lokalnu zajednicu. Međutim, mi na razini općine imamo spremne projekte i planove te ih možemo realizirati.

U kojoj će se mjeri prolazak autoceste na koridoru Vc reflektirati na kvalitetu i brzinu razvoja gospodarske djelatnosti?

Žepče se nalazi na vrlo povoljnom zemljopisnom i prometnom položaju. Sadašnja magistralna cesta i pruga su važne, a vrlo je važno i što će kroz općinu prolaziti oko 20 kilometara autoceste na koridoru Vc. Trasa je utvrđena, a ono što je bitno jest da će Žepče biti jedino mjesto na kojemu će postojati međuregionalno čvorište. Naime, ovdje će se spajati autocesta na koridoru Vc i autocesta Tuzla - Žepče.

Autocesta pozitivno utječe i stvara niz povoljnih uvjeta za daljnji razvoj gospodarstva.

Možete li se osvrnuti na ključne dijelove Programa kapitalnih investicija općine Žepče. U kojoj će mjeri realizacija projekata dovesti do unaprjeđenja kvalitete života na tom prostoru?

Kada je riječ o kapitalnim investicijama koje planiramo razvijati u buduće vrijeme, moramo popuniti poslovnu zonu Polja novim tvornicama. Potrebno je započeti projekt izgradnje zgrada u Novom Žepču, a predstoji nam i asfaltiranje prometnica u Novom naselju kojim se ponosimo i u kojemu imamo više od 200 kuća i stambenih objekata, što pokazuje kako smo uspjeli zadržati naš narod na ovom prostoru. Važno je dovršiti novu gradsku osnovnu školu te nastaviti s dodjelom parcela u Novom Žepču. Bilo bi dobro i ako bismo mogli krenuti u drugu fazu navodnjavanja.

Naravno, nastavljamo s provedbom projekata prekogranične suradnje. U drugom pozivu zajedno smo u projektu s našom prijateljskom općinom Stari Jankovci iz Hrvatske, kao i Tovarnikom i Unijom poslodavaca iz Crne Gore. Važno je da godinama u proračunu imamo stavku za provedbu mnogih međunarodnih projekata i projekata iz europskih fondova. Stekli smo iskustvo, imamo dobre kadrove te smo jedna od rijetkih općina u kojoj, evo, već deset godina funkcionira Razvojna agencija koja provodi sve međunarodne projekte.

Na koji način Općina pomaže u razvoju biznisa, kao i rješavanju stambenog pitanja?

Imamo stavku koja se odnosi na samozapošljavanje, bilo da je riječ o poduzetništvu ili poljoprivrednoj proizvodnji. To ćemo i nastaviti. Tu je i pomoć kroz poticaje u poljoprivredi koja ide svake godine, a nastavit ćemo i projekte s USAID-om. Općina Žepče izdvaja novac za stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova. To radimo 7-8 godina, prošle smo godine podijelili 180 tisuća maraka.

Cilj je da mladi žive i rade ovdje. Također, mladim obiteljima financiramo pripravnički staž, a pomažemo im u samozapošljavanju, tako da svima koji žele otvoriti obrtničku radnju ili tvrtku stojimo na usluzi. Posebno brigu vodimo o svim obiteljima s više djece, izdvajamo sredstva za treće, četvrto i peto novorođeno dijete. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?