UKC RS

Daleko više oboljelih od hepatitisa, nego onih koji se liječe

ukc rs
Dejan Božić
01.08.2021.
u 11:50

Kako kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi, stvarni broj oboljelih pacijenata je puno veći.

– Međutim, svijest stanovništva o potrebi ranog otkrivanja ovog oboljenja, i pored redovnih aktivnosti, ostaje na niskom nivou. U posljednjih pet godina, u našoj zdravstvenoj instituciji uspješno je izliječeno više od 200 pacijenata, a tijekom pandemije covida 19 liječenje oboljelih od kroničnoh hepatitisa B i C se nesmetano odvijalo – naglašavaju u UKC RS i dodaju da su ova hepatitisna oboljenja glavni uzrok nastanka ciroze i raka jetre i najčešći razlog za transplantaciju jetre u Europi.

– Komplikacije virusnih hepatitisa B i C godišnje uzrokuju smrt oko 1,34 milijuna svjetske populacije, što je više od broja smrti od HIV/AIDS –  jedan milijun, i tuberkuloze – 1,7 milijuna. Iza nas je jako intenzivna i teška godina, ali smo svjesni da, iako je borba protiv koronavirusa bila prioritet, druga oboljenja nisu smjela biti zanemarena. Naš cilj je eliminacija hepatitis oboljenja, koju je moguće postići podizanjem svijesti javnosti o ovom oboljenju, ranim skriningom i primjenom lijekova najnovije generacije, koje mi u UKC RS primjenjujemo. Edukacija treba biti prioritet u borbi protiv ovog globalnog javnozdravstvenog problema – poručili su za srpskainfo.com iz UKC RS.

Hepatitis je upala jetre, najčešće uzrokovana virusnom infekcijom. Postoji pet glavnih virusa hepatitisa, koji se nazivaju tipovima A, B, C, D i E. Kronični hepatitis B i C opasne su po život zarazne bolesti koje uzrokuju ozbiljna oštećenja jetre, rak i prijevremenu smrt. U nekim zemljama hepatitis B je najčešći uzrok ciroze, a može uzrokovati i rak jetre.

 Osobe koje boluju od hepatitisa bi trebalo da se cijepe protiv koronavirusa, kaže načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC-a RS dr Antonija Verhaz.

– Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je da bi svi kronični pacijenti trebali se zaštititi od covida 19 i primiti cjepivo, jer je ovo opasna i teška bolest – rekla je Verhazova za RTRS.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije