ministar potvrdio

Dalipagić: Konačan sporazum o autoputu Beograd-Sarajevo u ruj

autoput
29.08.2019.
u 15:45

Konačna verzija sporazuma o izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo trebala bi biti završena u rujnu, a potpisana najkasnije za dva-tri mjeseca, kada prođe proceduru kroz Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH koje donosi konačnu odluku, izjavio je za Srnu zamjenik resornog ministra prometa i veza BiH Saša Dalipagić.

On je istaknuo da je BiH već od Srbije dobila nacrt tog sporazuma i on nije sporan s obzirom da se u njemu navodi da će Srbija graditi most na autoputu na Drini kod Rače iz kredita koji je dobila od Turske.

“To je spojna točka između dvije zemlje, što mora biti definirano sporazumom. U sporazumu trebaju biti definirani i detalji o graničnom prelazu – hoće li biti jedan zajednički ili dva i koje kategorije. Naš je prijedlog da se sastanak održi u rujnu u Srbiji ili BiH. Mislim da će sporazum biti usuglašen na toj jednoj sjednici, jer u prijedlogu iz Srbije za Ministarstvo nema ništa sporno”, rekao je Dalipagić.

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo BiH zadužilo je Ministarstvo prometa i veza da realiziraju dogovor o usuglašavanju ovog sporazuma.

Na osnovu toga je u BiH, kako je rekao, formirana radna grupa i poslano je pismo ministarstvu Srbije u kojem su obaviješteni da je BiH formirala radnu grupu koja će u rujnu s istom takvom radnom grupom iz Srbije usuglašavati sporazum.

Podsjetivši da je trasa autoputa Beograd-Sarajevo usuglašena, što je memorandumom potvrdio i turski predsjednik Redzep Tayip Erdogan, Dalipagić navodi da je preostalo ono najvažnije – da se od Turske dobije odgovor na pitanje o načinu financiranja, hoće li to biti kreditna sredstva Turske ili neke banke, jer sumnja da Turska može dati tolika grant sredstva.

“Predsjedništvo bi trebalo urgirati kod Erdogana da se definira način financiranja izgradnje puta i da se to spusti na nadležne institucije. Riječ je, prema procjeni mješovitog povjerenstva Turske i BiH, o tri milijarde eura”, naglasio je Dalipagić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije