Gudeljević-Mosoti:

Daljnju suradnju Ministarstva i UNPFA posebno posvetiti mladim

22.02.2021.
u 18:07

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević je tijekom susreta s predstavnikom UNFPA za BiH Johnom Kennedyjem Mosotijem razgovarala o prethodnim iskustvima suradnje Ministarstva i UNFPA za BiH kroz oblast zdravstva, obrazovanja i državljanstava.

Mosoti je čestitao ministrici Gudeljević na njenoj prepoznatljivoj, otvorenoj, spremnosti za pozitivne pomake kroz polja djelovanja u izravnoj nadležnosti Ministarstva.

Ministrica Gudeljević je naglasila kako je veoma važno pokazati dobru volju i neprestano insistirati na uključenosti svih razina vlasti jer bez koordinacije nije moguće postići napredak imajući u vidu posve decentraliziranu vlast u BiH.

Važan aspekt daljnje suradnje UNFPA i Ministarstva bi se ponajprije ogledao kroz aktivnosti koje se odnose na mlade jer su mladi ona snaga društva kroz koju dolaze sve promjene i svi pomaci.

Mosoti je istakao da u BiH nema koherentnog angažmana o mladima te da naredni zajednički koraci trebaju osnažiti međusobnu suradnju svih tijela u BiH, a kroz pomoć UNFPA.

Gudeljević je dodala kako je jedan od njenih prvih zadataka bio formiranje Povjerenstva za koordinaciju pitanja mladih u BiH i održavanje sastanaka sa nadležnim entitetskim ministarstvima koja vode brigu o mladima, što je rezultiralo pokretanjem tog pitanja sa mrtve točke, priopćeno je iz MCPBiH.

Kao naredni zajednički koraci dogovoreni su aktiviranje radne skupine koja se bavi reproduktivnim zdravljem, održati radni sastanak sa entitetskim ministarstvima koja vode brigu o mladima, kao i odjelom u Brčko distriktu.

Ključne ideje i aktivnosti delegirati pred međunarodnim tijelom što bi ujedno i bio maksimalni opseg rada tog ministarstva - kreiranje strategija na međunarodnoj razini.

- Meni bi osobno bilo veoma drago da izgradimo mapu puta, a Lisabonska deklaracija je dobar temelj za to – istaknula je na kraju razgovora ministrica Gudeljević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije