Domaljevac

Dan općine Domaljevac - Šamac, jedne od najmlađih u FBiH

17.07.2017.
u 07:00

Najmlađa općina FBiH, općina Domaljevac - Šamac obilježila je punoljetstvo, a ove godine prigodnim 13-dnevnim sadržajima želi obilježiti 19. rođendan. Patron župe - sv. Ana zaštitnica je Domaljevca pa je upravo taj datum određen za Dan općine. Domaljevac je sjedište zakonodavne vlasti PŽ - Skupštine, sjedište općinske uprave, župa sv. Ane već je obilježila preko jedno i pol stoljeće postojanja, škola je bogata poviješću. - Sve je spremno da dostojno i prigodnim sadržajima obilježimo Dan općine. Pozivam na sudjelovanje u organiziranim sadržajima, kaže načelnik Mario Jurkić. Središnji sadržaj Dana općine uvijek su u znaku prije svega poštovanja prema poginulim braniteljima 104. HVO brigade koji su živote utkali u slobodu te posavske općine. Uz središnja spomen-obilježja na Trgu u Domaljevcu i u Grebnicama položit će se vijenci i upaliti svijeće kao simbol trajnog sjećanja na najveću žrtvu koju su dali u obrani svojih domova i svojeg kraja. Općinsko vijeće održat će svečanu sjednicu uoči Dana općine. Što se sportskih sadržaja tiče s odbojkaškim turnirom na Snogama u Grebnicama započet će sadržaji obilježavanja Dana općine jer, treba istaknuti, domaljevački kraj uvijek je bio odličan rasadnik najboljih odbojkaša.

Frama Domaljevac

Za isticanje je predstavljanje monografije Frame Domaljevac povodom 20. obljetnice djelovanja “U bolji svijet sa sv. Franjom” i izložba slika Ljubice Koturić u dvorištu župnog ureda sv. Ane u Domaljevcu, humanitarni koncertni nastup Miroslava Škore, II. grebničko sijelo, na trgu u Domaljevcu djeca će pjevati hitove a veliku pozirnost svake godine plijeni i Smotra izvornog narodnog stvaralaštva “XIX. domaljevačka tkanica” kojom se želi pokazati da ta posavska općina njeguje izvornu kulturnu baštinu svojega kraja. U isto vrijeme odvijat će se i tradicionalna “Čobancijada” gdje lovci pokažu svoje gastro umijeće u spravljanju posavske delicije - čobanca. 

Problem odlazaka

Unatoč tomu što je od katasrofalnih poplava 2014. god. prošlo tri godine u kojima je općina Domaljevac - Šamac bila pretvorena u veliko panonsko more jer je gotovo u cijelosti bila prekrivena poplavnom vodom rijeke Bosne. Danas su rijetki tragovi poplavne katastrofe prolaskom kroz mjesto. Ipak sve nije završeno, no sam izgled tri mjesta općine Bazik, Grebnice i općinskog središta Domaljevac i danas, kao i nekad, plijeni svojim urbanim izgledom, uređenom infrastrukturom, lijepim kućama i uređenim dvrištima. Ipak, ne može se oteti dojmu da su mnoga dvorišta prazna, jer put zapada više ne idu samo očevi, već cijele obitelji. Upravo su Dani općine vrijeme kada tri posavske općine posebno ožive.    

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?