Ante Omazić

Danas imaju digitaliziranu farmu goveda s GPS-om, a umalo odustali

farma podhum
22.09.2021.
u 18:28

“Slobodni uzgoj goveda – perspektive i dobre međunarodne prakse” naziv je seminara koji je u Livnu okupio uzgajivače goveda iz cijele BiH. Organizirao ga je Razvojni program UN-a u okviru projekta EU-a EU4Business. Osim uzgajivača, skup je okupio predstavnike akademske zajednice i relevantnih institucija, ali i eminentne predavače iz Francuske, RH i BiH.

U svijetu odavno zaživio

Skup je održan u Livnu zbog uspješnog primjera slobodnog uzgoja goveda na farmi Podhum. Uzgoj goveda sustavom krava - tele odavno je zaživio u svijetu, no u BiH je u začetku, a uvjeti za takvo nešto na prostranim pašnjacima u Livnu i HBŽ-u više su nego dobri. No, takvu proizvodnju država ne prati najbolje pa je i Ante Omazić, uspješni farmer iz Podhuma kod Livna, nakon tri godine gotovo odustao od dječačkog sna. - Iskreno, prije tri godine bili smo na vagi hoćemo li uopće nastaviti dalje ovu proizvodnju ili ne jer u BiH za nju nekako nema baš puno razumijevanja, nema pretpristupnih fondova EU-a, nema poljoprivrednih razvojnih projekata, što mislim da je velika šteta za sve poljoprivrednike u BiH - govori nam Ante u svom malom carstvu okružen rasnim govedima neuobičajenim za ovo područje. A onda je stigao spas. Na poziv UNDP-ja prijavili su se projektom vrijednim 218.000 KM i dobili više od 130.000 KM grant sredstava. Vlastitu učinkovitost podignuli su inovativnim infrastrukturnim i tehnološkim zahvatima, govori Ante za Večernji list.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?