ZHŽ

Danas kreće distribucija markica, cijena ista kao i proteklih godina

18.12.2017.
u 12:26

Iako su često predmet razgovora među žiteljima županija, jasno je da su takozvane markice uvelike donijele dugoročne prednosti u liječenju pacijenata, piše Večernji list BiH. Praktički, pacijent koji ima markicu dobiva besplatne usluge u svojoj zdravstvenoj ustanovi, dok onom koji je nije izvadio, zdravstvena ustanova ima zakonsku obvezu naplatiti participaciju za pruženu uslugu. Stoga, iako je svaka marka danas bitna, mnogi se slažu da tih 20 KM za jednu godinu otklanja brojne probleme.

Godišnja premija

Od danas, Zavod za zdravstveno osiguranje Zapadnohercegovačke županije započinje distribuciju premija osiguranja - markica za 2018. godinu.

Kako su za Večernji list rekli u zavodu, markica za 2018. godinu bit će žute boje, s otisnutim logom Zavoda te numeracijom i godinom za koju vrijedi. - Cijena godišnje premije, kao i proteklih godina je 20 KM. Markice će se distribuirati u područnim uredima Zavoda za zdravstveno osiguranje ZHŽ-a, prema mjestu prebivališta osiguranih osoba, do 30. ožujka 2018. godine - ističu u Zavodu. I ove godine postoje posebne kategorije koje ne moraju plaćati markicu. - Osobe do navršenih 18 godina života, korisnici stalne socijalne potpore te osobe s navršenih 65 godina života koje su osigurane preko Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, oslobođene su plaćanja participacije te imaju pravo na besplatnu markicu - rečeno je. Također, naglašeno je i da osobe koje navršavaju 18 godina života u 2018. godini, besplatnu markicu mogu preuzeti do 30. ožujka 2018. godine, a markica će im vrijediti tijekom cijele godine.

- U redovitom roku predviđenom za distribuciju, točnije do 30. ožujka 2018. godine, uplata premije osiguranja za 2018. godinu vrši se isključivo kod ovlaštenih ustanova za obavljanje platnog prometa (banka, pošta) na broj depozitnog računa Zavoda 3060030000648268. Kako bi se osiguranicima izašlo u susret te u cilju povećanja učinkovitosti i kvalitete poslovanja, djelatnici Zavoda bit će raspoređeni na izdvojenim šalterima u poštanskim uredima HP d.o.o. Mostar (Ljubuški, Grude, Široki Brijeg, Posušje) - stoji u priopćenju.

Nabavljanje markica

Osiguranici koji premiju osiguranja uplaćuju jednim nalogom za više osiguranika, prilikom preuzimanja premije osiguranja (markice), pored naloga za plaćanje, Zavodu trebaju dostaviti i obrazac za uplatu premije s popisom osiguranika za koje su uplatili premiju osiguranja. Popis treba sadržavati ime i prezime osobe za koju je uplaćena premija osiguranja te matični broj (JMB) osobe za koju je uplaćena premija osiguranja. Valjano popunjen platni nalog, uputu te obrazac za uplatu premije osiguranici mogu dobiti u područnim uredima, a isti se mogu preuzeti i s web-stranice Zavoda. Osim spomenutih mogućnosti, plaćanje premije osiguranja moguće je i preko interneta te mobilnog bankarstva. Nakon 30. ožujka 2018. godine markicu će moći nabaviti samo prvoprijavljeni, odnosno osobe koje nisu bile prijavljene na zdravstveno osiguranje u razdoblju redovite distribucije, i to najkasnije 30 dana od dana prijave u Poreznu upravu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?