Vjekoslav Mandić zatražio

Danas odluka: Hoće li se sniziti cijena PCR testova u FBiH

14.08.2020.
u 07:46

Potražnja za komercijalnim testiranjima ne prolazi, s obzirom na to da je još vrijeme godišnjih odmora i ljetovanja, a većina zemalja ne dozvoljava prelazak svoje granice bez PCR testa na koronavirus. Ima i onih, poput Crne Gore, koje prihvaćaju serološka testiranja, koja su jeftinija varijanta.

Od jučer u Republici Srpskoj cijene PCR testova u komercijalne svrhe iznose 150 KM. 

Ministar zdravstva Federacije Vjekoslav Mandić zatražio je od Fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH da se revidiraju cijene, potvrdio je za Avaz glasnogovornik Federalnog ministarstva zdravstva FBiH Zlatan Perišić. 

- Federalno ministarstvo zdravstva je zatražilo od Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije, koje je utvrdilo cijenu PCR testiranja polovinom svibnja u iznosu od 215 KM, da razmotre redefiniranje cijene i njeno smanjenje, po uzoru na zemlje u okružju. Koliko znamo, Zavod će u petak, kao nadležna institucija koja utvrđuje cijenu u skladu sa zakonom i metodologijom, razmotriti taj zahtjev i donijeti odluku - kazao je Perišić.

Dodaje kako se eventualna nova cijena ne može prejudicirati.

- Zavod zdravstvenog osiguranja, kao što je prvi put utvrdio cijenu, tako će i drugi put. Ne mogu predvidjeti kakva će odluka biti. Tražili smo da se razmotri sadašnja cijena. I nabavka testova ovisi od brojnih faktora. I druge zemlje su snizile cijenu - istaknuo je Perišić. 

Ovo je razveselilo građane BiH koji još nisu, a planiraju negdje izvan BiH na ljetovanje, pa čak i u susjednu Hrvatsku, koja za bh. građane ne dozvoljava dolazak bez negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 sati.

Inače, nadležni su nedavno najavili da će u FBiH biti uključene i privatne laboratorije za PCR testiranje. Prema podacima Federalnog ministarstva zdravstva, već su se prijavile četiri laboratorije za proces verifikacije, tri iz Sarajeva i jedna iz Tuzle.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?