PSBiH

Danas sjednica Doma naroda, izaslanici o promjeni stope PDV-a

16.05.2022.
u 08:09

Zakonski prijedlog, koji će se pred izaslanicima naći u drugom čitanju, predviđa uvođenje diferencirane stope PDV-a u BiH, umjesto dosadašnje jedinstvene od 17 na pet posto.

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na čijem dnevnom redu je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) koji predviđa uvođenje diferencirane stope PDV-a u BiH zakazana je za danas u Sarajevu.

Ovaj zakonski prijedlog, koji će se pred izaslanicima naći u drugom čitanju, predviđa uvođenje diferencirane stope PDV-a u BiH, umjesto dosadašnje jedinstvene od 17 na pet posto.

Stopa od pet posto PDV-a primjenjivala bi se za osnovne prehrambene namirnice – brašno, kruh, mlijeko, mliječne proizvode, hranu za dojenčad izrađenu od mlijeka, ulje, sol, šećer, stočnu hranu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 posto za luksuznu robu poput vina i alkoholnih pića, cigareta, automobila, parfema, nakita i oružja.

Na dnevnom redu sjednice, u drugom čitanju, je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, dok će se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o financiranju institucija BiH, Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, pred izaslanicima naći u prvom čitanju, javlja Srna.

Prema trenutnom Zakonu, trošarina na duhanske proizvode plaća se prilikom preuzimanja trošarinskih markica, dok se trošarina na druge proizvode plaća prilikom prvog prometa ili uvoza.

Dnevnim redom, koji je objavljen na službenoj stranici Parlamentarne skupštine BiH, predviđeno je da izaslanici razmatraju i dvije izaslaničke inicijative Denisa Bećirovića, koje se odnose na izmjene i dopune Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH.

U planu je i rasprava o većem broju financijskih i izvješća o radu niza institucija, agencija i tijela u BiH za 2020. i 2021. godinu, kao i davanje suglasnosti za ratifikaciju niza međunarodnih sporazuma BiH.

Komisija za financije i proračun Doma naroda nije održana zbog nedostatka kvoruma, pa je predsjedateljica Povjerenstva Dušanka Majkić rekla da će svih deset točaka koje je Povjerenstvo trebalo razmatrati biti skinuto s dnevnog reda sjednice Doma naroda.

Početak sjednice zakazan je za 12:00 sati, objavljeno je na stranici parlamenta BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?