Povijesni dan

Danas Večernjak slavi 64. rođendan

Večernji list
01.07.2023.
u 09:31

Po mnogočemu Večernjakov rođendan 1. srpnja svečarski je dan za Hrvate u Bosni i Hercegovini. Toga je dana Hrvatska (2013.) postala članica obitelji EU-a. A sjedište Večernjaka u dvjema je europskim državama – Hrvatskoj i Austriji (Styria). S hrvatskim putovnicama i našim novinama, Hrvati u Bosni i Hercegovini danas slave 10 godina otkako su i oni postali europski građani, ali i 64 godina vjernosti Večernjem listu.

Već od prvog broja Večernjeg lista 1. srpnja 1959., kada je nastao spajanjem Narodnog lista (1945.) i Večernjeg vjesnika (1957.), prepoznavalo se kako ne želi biti samo zagrebačke novine. Zato je i svoja početna dva izdanja u veljači 1970. proširio na četiri regionalna, među kojima i jedno zajedničko za BiH i Dalmaciju. Tada je Večernjak već imao 16 izdanja (dva zagrebačka i 14 regionalnih). Večernji list za BiH tiskao je dva izdanja još prije 42 godine. Naime, 14. 12. 1981. podijelilo se u ono, kako se zvalo, za Bosansku Krajinu i drugo za Hercegovinu.

Veliki iskorak učinjen je 2001. godine. Od tada redakcija u BiH, koja je u početku bila u Širokom Brijegu, potom u Mostaru, sa svojom dopisničkom mrežom i, naravno, kolegama u Zagrebu proizvodi posebne novine. Od 1. travnja ove godine tiskamo se u dvjema tiskarama, Zagrebu i Splitu. Jedno izdanje za Hercegovinu, drugo za Bosnu. Sadržajno su jednaka, a razlikuju se tek s onim svježim vijestima koje uvrštavamo u posljednjim rokovima jedne od tiskara.

Uz tiskano izdanje, tu je i portal vecernji.ba koji iz dana u dan povećava broj čitatelja. Uz portal, otvoren je i Večernji TV. Večernji list pokretač je brojnih projekata u Bosni i Hercegovini. Organizator je velikog broja humanitarnih akcija, okruglih stolova, tribina, konferencija... Izdaje brojne priloge, publikacije, sveučilišne novine. Inicijator je raznih društvenih događaja i medijski pokrovitelj onih najvažnijih u državi. Prepoznatljiv je i po Večernjakovu pečatu, jedinstvenom izboru Osobe godine. I to ne samo u BiH nego i izvan njezinih granica.

Večernji list BiH izrastao je u jedne od najrespektabilnijih novina u regiji. Bilježeći događaje, zapravo je (p)ostao najveći kroničar povijesti duge 64 godine. U višenacionalnoj državi prednjači u promoviranju svih univerzalnih novinarskih vrijednosti, a osobito europskih. Zato danas, s ponosom, kao europske novine, slavi oba rođendana - 10. i 64. •
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?