Nakon odslužene dvije trećine kazne?

Dario Kordić za mjesec dana na slobodi

'kordic'
Foto: ''
06.05.2014.
u 09:04

Haaški sud čuva kao povjerljivu odluku u slučaju Kordić

Za mjesec dana, odnosno 6. lipnja Dario Kordić će i službeno odslužiti dvije trećine zatvorske kazne na koju ga je osudio Haaški sud. Jučer smo od Suda u Haagu zatražili odgovor kada će odluka o mogućem puštanju Kordića biti donesena, ali sve je još obavijeno velom tajne. - Odluku o prijevremenom puštanju na slobodu osuđenika donosi predsjednik Suda. Dok ta odluka ne postane javna, pitanja u vezi s prijevremenim puštanjem na slobodu su povjerljiva - rekla nam je jučer Magdalena Spalinska, glasnogovornica Tajništva i sudskih vijeća. Dodala je kako se u obzir prilikom odluke o puštanju na privremenu slobodu uzima niz čimbenika. - Prilikom utvrđivanja je li primjereno osuđenog ranije pustiti na slobodu, predsjednik, između ostalog, uzima u obzir: težinu kaznenih djela za koje je zatvorenik osuđen; postupak prema zatvorenicima u sličnoj situaciji; u kolikoj mjeri je zatvorenik pokazao da se rehabilitirao; te značajnu suradnju zatvorenika s tužiteljem. U praksi Haaškog suda osuđenik može tražiti da mu se odobri prijevremeno puštanje na slobodu nakon dvije trećine odslužene kazne. Međutim, to ne znači da će to biti odobreno u svakom slučaju. U praksi, takav zahtjev se odobrava ako su ispunjeni i drugi, gore navedeni uvjeti - zaključila je glasnogovornica Spalinska.

Ako je suditi po uvjetima koji se uzimaju u obzir za puštanje na privremenu slobodu, Dario Kordić bi od 6. lipnja ove godine trebao biti slobodan čovjek. Ipak, s obzirom da kritičari često govore kako su odluke u Haagu više političke nego pravosudne, na konačnu odluku će se morati pričekati još nekoliko tjedana. Kordić svoju kaznu služi u Austriji, a unatoč presudi, većina Hrvata u Bosni i Hercegovini smatra kako je Haaški sud u ovome slučaju osudio nedužna čovjeka.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije