HNS BiH

Daytonski sporazum sve je češće žrtva otvorenih napada koji narušavaju temelje BiH i opstruiraju prava Hrvata

21.11.2020.
u 17:10

Izabrani predstavnici hrvatskoga naroda odlučni su u zaštiti Daytonskog mirovnog sporazuma i mira koji je donio zajedničkoj domovini, ističući da se budućnost BiH ne može graditi bez legitimnih predstavnika njezinih državotvornih naroda, navode iz HNS BiH

Hrvatski narodni sabor, kao krovna politička institucija hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, iznova izražava bezrezervnu opredijeljenost daljnjoj izgradnji stabilnosti, ravnopravnog suživota i napretka domovine Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz HNS BiH. 

Iako temelj mira koji nas je obvezao na zajedničku izgradnju budućnosti u kojoj su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna, Daytonski mirovni sporazum danas je sve češće žrtva otvorenih napada koji narušavaju temeljne odrednice Bosne i Hercegovine, opstruirajući prava hrvatskog kao konstitutivnog naroda. Zapaljive retorike te nelegitimni predstavnici i politike samo su dio izazova s kojima smo danas suočeni, što nas dodatno vraća u prošlost i opstruira željeni i dugo iščekivani napredak našega društva.

U tom svjetlu, držimo važnim naglasiti potrebu izmjena Izbornog zakona, čime će se snažno doprinijeti stabilizaciji političkog dijaloga i viziji BiH kakvu je Dayton predvidio.

Izabrani predstavnici hrvatskoga naroda odlučni su u zaštiti Daytonskog mirovnog sporazuma i mira koji je donio zajedničkoj domovini, ističući da se budućnost Bosne i Hercegovine ne može graditi bez legitimnih predstavnika njezinih državotvornih naroda.

Međunarodna zajednica, koja se u svom radu zalaže za stabilnost i napredak BiH, ne smije prešutno tolerirati praksu kršenja Daytonskog sporazuma na štetu Hrvata, tim više što su Hrvati istinski predvodnici euro-atlantskih procesa i nositelji europskih vrijednosti. Primjena potpune jednakopravnosti i osiguravanje legitimnosti dužnosnika na svim administrativno-političkim razinama imperativ su u zaštiti euro-atlantske budućnosti BiH i stabilne Jugoistočne Europe.

Sukladno, Hrvatski narodni sabor poziva međunarodnu zajednicu na snažnu zaštitu Daytonskog mirovnog sporazuma, kao i na reagiranje na negacije temeljnih odrednica BiH koje se sve agresivnije koriste kao politički program. Na koncu, HNS ponavlja da je Daytonski sporazum temelj mira i jednakosti, a da su jednakost, mir i suradnja konstitutivnih naroda budućnost europske Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?