BiH-NATO

Del Vecchio: BiH bi već u svibnju mogla dobiti poziv za aktiviranje MAP-a

 Ivan Del Vecchio
14.01.2016.
u 20:44

Ivan Del Vecchio mišljenja je da bi BiH već u svibnju ove godine mogla dobiti poziv za aktiviranje MAP-a za članstvo u NATO te da su Oružane snage BiH i Ministarstvo obrane napravili velike pomake o tom pitanju

Bivši ministar obrane Bosne i Hercegovine i profesor na Fakultetu političkih znanosti Univerziteta u Sarajevu Selmo Cikotić kazao je da građani BiH moraju shvatiti da je "opasno i skupo ući u NATO, ali da je još opasnije i skuplje ostati izvan njega i jamčiti sigurnost države na samostalnoj osnovi, što je u ovom dijelu svijeta i nemoguće".

On je to izjavio na predavanju o temi "BiH na putu prema NATO-u" koje je u Sarajevu organizirao Centar za razvoj i afirmaciju kulture "Litteratus" u suradnji sa Studentskim centrom u Sarajevu.

Na predavanju su govorili i zamjenica komandanta NATO štaba u BiH Tracy Park, predsjednica Atlantskog vijeća NATO BiH Dijana Gupta, pomoćnik ministra za međunarodnu suradnju Ministarstva obrane BiH Zoran Šajinović i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vecchio, javlja Fena. 

Cikotić je mišljenja da se "u BiH vrlo često manipulira svim važnim pitanjima u dnevne i političke svrhe, pa je to slučaj i s NATO-om".

- Nadam se da ćemo shvatiti da se ovdje radi o interesu svih naroda, oba entiteta i regija BiH, pa i šire regije u kojoj se BiH nalazi, jer je sigurnost sve više definirana međuovisnošću između država, kazao je on, dodajući da će i regiji sve više biti u interesu da BiH postane članica NATO-a.

Ocijenio je da, ukoliko bude postojao politički konsenzus, BiH relativno brzo može početi s punom konzumacijom Akcijskog plana za članstvo u NATO (MAP) te da će "vrlo brzo biti na ulaznim vratima tog Saveza".

Zaključio je da "ulazak u NATO znači ulazak u klub visokih, demokratskih i univerzalnih ljudskih vrijednosti s mnogo više mogućnosti, ali i mnogo više obveza".

Veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vecchio mišljenja je da bi BiH već u svibnju ove godine mogla dobiti poziv za aktiviranje MAP-a za članstvo u NATO te da su Oružane snage BiH i Ministarstvo obrane napravili velike pomake o tom pitanju.

Istaknuo je da je uloga mladih ključna u tom, kao i u procesu pridruživanja BiH Europskoj uniji te poručio mladim ljudima u BiH da "više nemaju što čekati" jer je to u interesu njihove budućnosti.

Predsjednica Atlantskog vijeća NATO BiH Dijana Gupta podvukla je da BiH što prije mora implementirati sve što je potpisala te podsjetila da je ostala još jedna točka MAP-a, a to je knjiženje perspektivne vojne imovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?