POSJETA

Delegacija francuskog ministarstva pravde u posjeti VSTV-u BiH

sfdsf
07.03.2017.
u 16:10

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljsko vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) Milan Tegeltija, zajedno sa direktorom Tajništva VSTV-a BiH Admirom Suljagićem ugostio je danas delegaciju Ministarstva pravde Republike Francuske i Državne škole za sudije i tužitelje te zemlje.

Francusku delegaciju su činili - uime Ministarstva pravde Francuske Benjamin Danlos, šef odjela za suradnju, Nicole Cochet, generalna direktorica i Cvijeta Jekić, direktorica za operacije Međunarodne pravosudne suradnje, a ispred Državne škole za sudije i tužitelje sudija Marie Compere, šef Odjela za međunarodnu suradnju i  Benoist Chamouard, zamjenik direktora.

Cilj posjete bio je uspostavljanje međunarodne suradnje u oblasti pravosuđa između Bosne i Hercegovine i Francuske, te moguća realizacija zajedničkih projekata za unaprjeđenje znanja i iskustava u spomenutoj oblasti.

Predsjednik Tegeltija je gostima iz Francuske poželio dobrodošlicu, istakavši važnost iskustava koje BiH može dobiti od jedne „stare“ demokracije kakva je Francuska.

Predsjednik je goste upoznao o viziji i misiji VSTV-a BiH kao krovne pravosudne institucije sa primarnim nadležnostima u oblasti imenovanja i disciplinske odgovornosti nositelje pravosudnih funkcija ali i drugih važnih pitanja za dobro funkcioniranje pravosuđa.

Pozdravio je inicijativu za suradnju posebno u kontekstu približavanja BiH standardima Europske unije kada je u pitanju vladavina prava.

Benjamin Danlos je istakao da je dosadašnja suradnja u oblasti pravde između BiH i Francuske bila skromna i da se nada će se ona u idućem razdoblju razviti i produbiti kroz razvoj sveobuhvatnog pravosudnog projekta.

Nicole Cochet je istakla da francusko ministarstvo pravde ima lepezu usluga i međunarodnih projekata koju mogu predstavljati temelj za razmjenu znanja i iskustava, dok je Marie Compere naglasila da BiH i Francuska nemaju isti pravni sistem, ali da sudije i tužitelji imaju isto polje djelovanja pa otuda zainteresiranost za produbljivanje znanja na osnovu različitih iskustava.

Direktor Suljagić je prezentirao rad VSTV-a BiH, njegove nadležnosti i strukturu, te implementaciju financijskih sredstava međunarodnih donatora putem projekata koji su do sada uspješno realizirani, stavljajući se na raspolaganje za dalju suradnju, priopćeno je iz VSTV-a BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije