Federalni ministar rada i socijalne politike

Delić: Krećemo u donošenje izmjena i dopuna Zakona o zapošljavanju stranaca

Adnan Delić
Fena
17.11.2023.
u 20:48

Razlozi za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca su što se Federacija Bosne i Hercegovine, odnosno Bosna i Hercegovìna susreće s problemom nedostatka radne snage, posebno u proizvođačkim, uslužnim i drugim djelatnostîma.

Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike od strane Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine dostavljena je inicijativa s tekstom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca, te je istom zatraženo pokretanje odgovarajućih aktivnosti u cilju dostavljanja navedenog teksta zakona u daljnju proceduru.

S tim u vezi, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pripremilo je Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca.

Razlozi za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju stranaca su što se Federacija Bosne i Hercegovine, odnosno Bosna i Hercegovìna susreće s problemom nedostatka radne snage, posebno u proizvođačkim, uslužnim i drugim djelatnostîma. 

To se posebno odražava na velike poslodavce koji su pretežito orijentirani na izvoz, a i zbog nedostatka radne snage, koji je jedan od aktualnih problema u posljednjih nekoliko godina s kojim se suočavaju domaći gospodarstvenici, posebno izvoznici, bez obzira što na evidencijama službi za zapošljavanje postoji određen broj nezaposlenih osoba sa zanimanjima za koje poslodavci smatraju da su deficitarna zanimanja, a te osobe ne traže posao, već su na evidencijama zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje i nekih drugih socijalnih naknada, koje ostvaruju kao nezaposlene osobe.

Navedenim prednacrtom zakona utvrdit će se postupak i procedura izdavanja radne dozvole, koju će propisati pravilnikom federalni ministar za rad i socijalne politike.

Ministarstvo je, unatoč opredjeljenju da se prednost uvijek daje domaćoj radnoj snazi, zbog sve većeg broja zahtjeva poslodavaca i sve veće potražnje deficitarnih zanimanja na tržištu rada prihvatilo inicijativu poslodavaca da se urade izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca kako proizvodnja i ukupna poslovna zajednica ne bi trpili gubitke zbog preobimnih i dugotrajnih administrativnih procedura kod izdavanja dozvola, kaže se u priopćenju federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

- Naše je opredjeljenje da je domaća radna snaga uvijek prioritet, ali smo svjesni da zbog nepouzdanih evidencija nezaposlenih mnogi poslodavci ne mogu naći radnike, a zakon ne dozvoljava uvoz radne snage bez obzira što stanje na evidencijama ne odgovara stvarnom stanju u praksi, zbog čega je sve zastupljenije sivo tržište rada. Kako bismo smanjili rast sivog tržišta rada mi smo krenuli u izmjene ne samo ovog zakona, nego i Zakona o radu gdje smo radili izmjene koje dopuštaju rad studentima na šest mjeseci tijekom jedne kalendarske godine. Sve s ciljem da popravimo stanje na tržišta rada i osiguramo bolje uvjete rada - izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Prednacrt zakona poslan je na mišljenja, a nakon prikupljenih mišljenja bit će pušten u daljnju proceduru donošenja, navodi se u priopćenju. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?