OPREZNO

Dermatolozi upozoravaju: Nikada nemojte zaspati na plaži, puno je loših posljedica

shutterstock
22.06.2021.
u 12:22

Toplinski udar, opekline, vrtoglavica... Niz je loših posljedica koje se događaju zbog spavanja na suncu.

Ljudi često znaju, uživajući na suncu i plaži, zaspati na ležaljci, ali dermatolozi upozoravaju na tu lošu naviku. Iako vam možda zvuči bezazleno, spavanje na vrućini može imati niz loših posljedica. "Osloniti se na kremu sa zaštitnim faktorom kao jedinu obranu od sunca nije nikako pametno. Uvijek propustimo namazati neke dijelove, a i krema nas neće štiti baš cijeli dan", kaže glasnogovornica Britanskog udruženja dermatologa, Harriet Dalwood.

Kremu s SPF-om trebalo bi nanositi svaka dva sata jer se uklanja znojenjem, a osim toga trebalo bi sjediti u hladu i nositi zaštitnu odjeću, sunčane naočale i pokrivalo za glavu - pogotovo ako idete na plažu u periodu od 11 do 17 sati.

Drijemanje može potrajati i nekoliko sati, pa sigurno nećete obnavljati sloj kreme, a ona će se svejedno uklanjati i upijati, te nakon nekog vremena više neće imati funkciju. Spavanjem na suncu izlažete se riziku od opeklina jer niste svjesni koliko je sunce jako i nećete se pomicati. 

Ako provodite veći dio dana na plaži, obavezno se sklonite u hlad kada želite malo odspavati i svejedno nanesite zaštitni faktor. Dermatolozi savjetuju i da si postavite alarm na mobitelu kako ne biste predugo spavali. Liječnica Claudia Pastides kaže da, osim što je loše za kožu, spavanje na suncu može dovesti i do dehidracije.

"Tijelo će regulirati svoju temperaturu da bi pravilno radilo, a jedan od načina na koji to radi je znojenje. Kada se jako znojimo i ne unosimo tekućinu, možemo dehidrirati - to ćete prepoznati po slabosti, umoru, glavobolji i vrtoglavici. Pripazite da unosite dovoljno tekućine." Također, može doći do toplinskog udara, piše Glamour Magazine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?