okupili se dimnjačari iz cijeloga svijeta

Dervo Sejdić: Podržat ću i dogodine Svjetski festival dimnjačara u BiH

dimnjačari
21.05.2023.
u 08:40

U Sarajevu su se okupili dimnjačari iz cijeloga svijeta kako bi promovirali svoj časni poziv, ali i ekologiju. Ovaj prelijepi događaj treba postati tradicija kako taj zanat ne bi nestao

U okviru prvog Svjetskog festivala dimnjačara stotinjak dimnjačara iz Europe okupilo se prije desetak dana u Sarajevu, gdje su prodefilirali do Baščaršije i donijeli sreću svakom tko ih je vidio, piše Večernji list BiH.

Ovu jedinstvenu manifestaciju organizirali su Općina Stari Grad Sarajevo i Udruga dimnjačara Bosne i Hercegovine, a na inicijativu Derve Sejdića, predsjednika Romskog informativnog centra "Kali Sara" u BiH.

Dobitnica Pečata

- Ja sam potpomogao tu manifestaciju i pomoći ću da se ona održi i dogodine te preraste u tradiciju. Naime, imam prijatelja dimnjačara Jadranka Đurića iz Brčkog, oca Dajane Đurić, također dimnjačarke, koja je usto i magistrica ekologije, koja je bila dobitnica velikog priznanja "Večernjakov pečat" u kategoriji "Pothvat". I kroz naše druženje doznao sam kako se svake godine u svijetu na različitim lokacijama održava tradicionalni festival dimnjačara na kojemu oni promoviraju svoj častan poziv i sve vezano uz njega. Prvi takav festival održan je prije 25 godina u Santa Mariji u Italiji. Upravo je Dajana imala priliku 2016. sudjelovati na jednom od tih festivala i ponijeti prvi put zastavu BiH. Zamolili su me da im pomognem pri organizaciji festivala s obzirom na to da sam savjetnik gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, što sam sa zadovoljstvom prihvatio. Naravno, gradonačelnica je svesrdno podržala organizaciju ovog jedinstvenog događaja, ne samo za Sarajevo već i za cijelu BiH - kazao nam je Dervo Sejdić.

Predsjednik Udruge dimnjačara Mirza Ekmečić zahvalio je svima koji su pomogli u realizaciji ove ideje te održavanju manifestacije, posebice Dervi Sejdiću.

Častan poziv

- Cilj festivala je da se okupe dimnjačari svijeta te promoviraju svoj časni poziv i ekologiju. To je lijepa prilika kada oni kroz druženje razmjenjuju svoje značke i dijele gumbe prolaznicima na ulicama grada. To je uistinu bilo prelijepo. Prvi put organiziran je u BiH i cilj je da postane tradicija. S ponosom ću dati svoj doprinos organizaciji sljedećeg festivala - dodaje Sejdić.

Festival dimnjačara skrenuo je pozornost javnosti na značaj dimnjačarske struke te njezina doprinosa očuvanju okoliša i zaštiti zdravlja ljudi, ali prvenstveno za promociju turizma i turističkih potencijala te bogate ponude Starog Grada. Osim iz BiH, na festival su došli i dimnjačari iz Hrvatske, Srbije, Njemačke, Engleske, Švicarske, Italije, Švedske i drugih zemalja.

Ovaj skup bio je prilika za dimnjačare da se umreže i povežu s drugim stručnjacima iz svoga područja, razmijene iskustva, ideje i znanja te stvore nova prijateljstva. Tijekom mimohoda glavnom šetnicom u Sarajevu dimnjačari su privukli pozornost građana koji su se, kako to govori predanje, hvatali za gumb jer to donosi sreću. Posebnu pozornost prolaznika privukli su najmlađi dimnjačari. Oni su jamac da ovaj stari zanat ipak neće nestati. Na sreću svih nas.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije