Novčane ptpore

Deset mladih obitelji gradit će uspješnu priču u ruralnome području

poljoprivreda
03.11.2021.
u 20:00

Hercegbosanska županija daje potporu svojim mladim poljodjelcima. Cilj je unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje i zadržavanje mladih u ruralnim područjima. Županijsko Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva objavilo je nedavno javni poziv za podnošenje prijava za potporu mladim poljoprivrednicima s područja HBŽ-a kako bi ostvarili novčanu pomoć i potporu za svoj rad te djelatnost, piše Večernji list BiH. 

Od 18 do 35 godina

Pravo na podnošenje prijave imale su fizičke osobe, uključujući i vlasnike obrta, s područja HBŽ-a koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, u dobi od 18 do 35 godina, i koje su prvi put upisane kao nositelji poljoprivrednoga gospodarstva u registar poljoprivrednih gospodarstava od 1. siječnja 2021. pa do dana objave javnog poziva. Za provedbu poziva predviđena su sredstva u programu utroška sredstava tekućih prijenosa “Potpora poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju” utvrđenih u županijskom proračunu za 2021., u ukupnom iznosu od 20.000 KM. U pozivu stoji da se mladom poljoprivredniku može odobriti maksimalno 5000 KM. U kriterijima za odabir prijava navedeni su broj članova kućanstva, veličina poljoprivrednoga gospodarstva (broj stoke i površina zemljišta), u 2021. nabavljena stoka i/ili poljoprivredni strojevi i priključci, oprema za navodnjavanje i druga oprema na poljoprivrednom gospodarstvu te planirane daljnje aktivnosti na gospodarstvu. - Dobna struktura ljudi koji se bave poljoprivredom većinom je, u prosjeku, 50 plus godina, a vodeći se izrekom “na mladima svijet ostaje”, zamislio sam da one koji su ostali ovdje svojom voljom trebamo maksimalno pogurati i poduprijeti. Vidio sam da u Hrvatskoj ima program potpore mladim poljodjelcima, koji je, doduše, znatno veći nego naš koji je simboličan, ali idemo vidjeti ove godine kako to ide i možda ga dogodine povećamo - kaže Božo Perić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a. Stiglo je 14 prijava, od kojih 10 s potpunom dokumentacijom.

Izvješće o utrošku

Od tih desetero poljodjelaca, petero je onih koji su već nešto uložili, kupili neki stroj, opremu i sredstva za navodnjavanje, stoku, građevinski materijal... i oni su dobili odluke za povrat dijela sredstava, a petero onih koji planiraju nešto kupiti. S njima su sklopljeni ugovori i dužni su do 31. siječnja 2022. dostaviti izvješće o utrošku dobivenih novčanih sredstava. Na mrežnoj stranici resornog ministarstva i Vlade HBŽ-a objavljen je popis desetero poljodjelaca koji su dobili potpore, a s njih petero, koji planiraju ulagati, protekloga je tjedna ministar Božo Perić potpisao ugovore. Potpore su dobili Marko Bagarić iz Tomislavgrada - 2000 KM, Huso Poparić iz Kupresa - 3000 KM, Mario Eranović iz Livna - 2000 KM, Stipe Krstanović iz Kupresa - 2000 KM, Dejan Pejić iz Drvara - 2000 KM, PP “Kukobat”, vl. Miloš Kukobat iz Glamoča - 2000 KM, Farma “Dvojine”, vl. Antonela Baković iz Tomislavgrada - 2000 KM, Iva Kovačević iz Tomislavgrada - 1000 KM, Miloš Knežević iz Drvara - 2000 KM i Marko Dalić iz Livna - 2000 KM. - To je deset uspješnih priča, deset mladih obitelji koje neće otići, koje su tu, u ruralnom području, koje ne traže ni državni posao ni da ih netko negdje zaposli. Jednostavno - tu su, neće ići, žele ostati, hajdemo ih podržati. Ovo je proba za dogodine, kada ćemo sigurno imati proračun veći za pola milijuna KM i sredstva za mlade poljodjelce moći će se povećati - kaže Perić.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?