40 GODINA ZATVORA

Detalji presude Zavadlavu: Evo koje je faktore sud uzeo kao otegotne okolnosti

23.02.2021.
u 13:19

Kao otegotne okolnosti sud je naveo brutalnost u uporabi oružja, odlučnost i hladnokrvnost, a olakotna okolnost je Zavadlavova smanjena ubrojivost u trenutku počinjenja kaznenog djela i okolnosti u kojima je živio

Na Županijskom sudu u Splitu u utorak u 13 sati objavljena je presuda Filipu Zavadlavu optuženom zbog trostrukog ubojstva 11. siječnja 2020. godine. 

Sutkinja Višnja Strinić pročitala je presudu prema kojoj je Zavadlav proglašen krivim za trostruko ubojstvo te je dobio jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina. Za svako ubojstvo Zavadlav je dobio po 15 godina zatvora te dvije godine za dovođenje u opasnost života, tijela i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Također, sud nije prihvatio kvalifikaciju tužiteljstva da je riječ o ubojstvima iz bezobzirne osvete budući da nije dokazano da su ubijeni bili pripadnici narkomanskog miljea koji su maltretirali Zavadlava i njegova brata. Zbog toga je sud okvalificirao ovaj zločin kao tzv. obično ubojstvo.  

Kao otegotne okolnosti sud je naveo brutalnost u uporabi oružja, odlučnost i hladnokrvnost, a olakotna okolnost jest Zavadlavova smanjena ubrojivost u trenutku počinjenja kaznenog djela i okolnosti u kojima je živio. 

Zavadlav će ostati u pritvoru do pravomoćnosti presude, a sutkinja je naglasila kako je protiv ove presude moguće istaknuti žalbu višem sudu.

Po izlasku iz sudnice novinarima se obratio i branitelj Filipa Zavadlava Branko Šerić kazavši kako je riječ o visokoj kazni te je najavio žalbu. 

"Prema mom iskustvu, žalbeni proces trajat će do dvije godine. Vidjet ćemo u kojem ćemo smjeru ići, ali ovom presudom nisam zadovoljan tim više što je dokazano da nije bila riječ o bezobzirnoj osveti već o 'običnom ubojstvu'. To je u pravnom smislu jako važno i utječe na određivanje kazne. Osim toga, dokazano je da je moj branjenik bio i bitno smanjeno ubrojiv. Žalit ćemo se", kazao je, između ostalog, odvjetnik Branko Šerić dodavši kako će tijekom pisanja žalbe zatražiti i pomoć stručnjaka kako bi još bolje obrazložio psihičko stanje u kojem se nalazio Zavadlav u trenutku počinjenja kaznenog djela. 

Na pitanje kako je Zavadlav primio izricanje presude, Šerić je kazao: "Dobro i mirno". 

Podsjetimo, u splitskom Varošu hicima iz automatske puške Zavadlav je ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25). Osim za trostruko ubojstvo, Zavadlava se teretilo i za nedopušteno držanje oružja te općeopasnu radnju. Tužiteljstvo je tražilo kaznu zatvora od 50 godina. 

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Žarko Štrbac tijekom postupka govorio je kako je dokazano da je Zavadlav ubojstva pomno planirao i počinio ih iz bezobzirne osvete.

Tijekom suđenja ispitani su brojni svjedoci, pregledane videosnimke, a psihološko-psihijatrijskim vještačenjem Filip Zavadlav je proglašen bitno smanjeno ubrojivim.  

Zavadlav je svoju obranu iznio na zadnjem ročištu, prošlog petka.  

– U potpunosti negiram počinjenje kaznenog djela koje mi se stavlja na teret... Ja to nisam napravio, zašto bih ja napravio tako nešto? Ja nisam kriv! Tražim da me oslobodite optužbe i da me se nominira za dodjelu Nobelove nagrade za mir – branio se Filip Zavadlav.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?