ministar Dalipagić

Digitalizacija u BiH: Podržavamo kompromisni prijedlog

21.05.2019.
u 19:00

Najava dodjela dozvole za novu licenciju u oblasti digitalnog emitiranja podijelila je javnost, a ponajprije privatne i komercijalne RTV medije, ali i kabelske operatore koji traže ubrzavanje procesa digitalizacije, piše Večernji list BiH. 

Privatne medijske kuće inzistiraju na tome da im se dopusti dodjela licencije kako bi mogli emitirati digitalni program, ali i pružati druge usluge preko zemaljskih odašiljača, dok pak tri javna RTV servisa upozoravaju kako bi takvo što dovelo u pitanje njihov opstanak, iako su svjesni kako snose odgovornost što se došlo u takvu situaciju. Vršitelj dužnosti ministra prometa i veza BiH Saša Dalipagić smatra kako je moguće pronaći rješenje koje bi moglo zadovoljiti sve strane. Svjestan je i brojnih prethodnih pitanja koje je potrebno riješiti.

Stalo na prvoj fazi

“Kad je u pitanju digitalizacija emitiranja u BiH, stvar je veoma složena, budući da imamo veoma složen Javni RTV sustav u BiH koji čine tri Javna RTV servisa i korporacija koja do danas nije zaživjela i to svakako predstavlja određeni problem, osobito kad je u pitanju uvođenje novih tehnologija unutar Javnog RTV sustava. Već je poznato da je Ministarstvo osiguralo sve tehničke i financijske pretpostavke za cjelokupan proces digitalizacije emitiranja u BiH i da je urađena prva faza digitalizacije koja uključuje pokrivanje digitalnim signalom Sarajeva, Banje Luke i Mostara te uvezivanje informativno-tehničkih centara Javnih RTV servisa. Također, kako bismo ubrzali proces digitalizacije, objedinili smo drugu i treću fazu digitalizacije, čijom bi realizacijom u tehničkom smislu bio završen proces digitalizacije Multipleksa A, koji je po strategiji dodijeljen Javnim RTV servisima u BiH, a čiji bi se kapaciteti mogli upotrebljavati i u komercijalne svrhe”, ističe Dalipagić. Po njegovim riječima, u Ministarstvu su nailazili na brojne zapreke prigodom realizacije ovog projekta: od zabrane montaže i instalacije opreme u prvoj fazi preko jednog od javnih RTV servisa “do administrativnih prepreka tijekom javnih nabava i postupaka pred Uredom za razmatranje žalbi, do odbijanja imenovanja predstavnika Javnih RTV servisa u povjerenstvo za nabavu digitalne opreme”.

Legitimni zahtjevi

“Sve ove činjenice, naravno, utjecale su da komercijalne RTV postaje, koje opravdano ne žele postati taoci ovakvog procesa, izvrše određeni pritisak prvenstveno na RAK u cilju objave natječaja za dodjelu frekvencija za Multipleks C na potpuno komercijalnoj osnovi. U ovakvoj situaciji Ministarstvo će podržati svaki konstruktivni prijedlog, međutim, isto tako opravdana je i bojazan Javnih RTV servisa koji su upravo računali na komercijalno korištenje Multipleksa B te upravo na njihovo inzistiranje promijenjen je i standard digitalnog emitiranja na DVB-T2 u cilju povećanja kapaciteta za komercijalno korištenje”, naveo je Dalipagić.

On smatra kako bi se imenovanjem povjerenstva za nabavu digitalne opreme za realizaciju procesa digitalizacije, vrijednog 28 milijuna KM, mogao otkočiti proces. Uz uvjet da se prolongira objava natječaja za Multipleks C te da Javni RTV servisi ispune svoju obvezu osnivanja mrežnog operatora koji bi upravljao Multipleksom A i B. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?