na pad transfera utjecala korona

Dijaspora ove godine poslala milijardu KM manje

10.10.2020.
u 16:30

Pad novčanih doznaka iz inozemstva nastavljen je i u drugom tromjesečju, što potvrđuje podatak Centralne banke BiH da je od travnja do kraja lipnja dijaspora u BiH poslala 220 milijuna maraka manje u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupni tekući transferi u drugom tromjesečju iznosili su oko 904 milijuna maraka, od čega se na novčane doznake iz inozemstva odnosilo oko 554 milijuna maraka, dok se ostatak odnosio na ostale transfere. Pad doznaka zabilježen je i u prvom tromjesečju ove godine, kada su iz dijaspore stigla 23 milijuna manje. Prema podacima ove financijske institucije, u prošloj godini dijaspora je, po osnovi novčanih doznaka, u BiH poslala ukupno 2,9 milijardi maraka, dok je godinu ranije po toj osnovi stiglo 2,8 milijardi maraka. Član Udruge ekonomista RS-a “SWOT” Aleksandar Ljuboja istaknuo je za Glas Srpske da je na pad transfera sigurno utjecala pandemija koronavirusa te da, s obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju, možemo očekivati isti trend i do kraja godine. On je objasnio kako je dobar dio naših građana koji rade u inozemstvu ostao bez posla ili su im plaće smanjene, a, osim toga, i vlade zemalja u zapadnoj Europi donosile su razne mjere koje su onemogućavale kretanje građana u cilju sprječavanja širenja COVID-19.

“Sve je to utjecalo na to da naši ljudi koji žive i rade u zapadnoj Europi prvo nisu mogli doći u BiH te smo na taj način ostali bez tog izravnog priljeva novca koji je veoma značajan, a, s druge strane, zbog toga što su ostajali bez posla ili su im smanjene plaće manje novca su slali preko banaka ili drugih sustava stranoga platnog prometa”, objasnio je Ljuboja. Dodao je kako ne treba zanemariti ni psihološki čimbenik, odnosno strah od neizvjesne budućnosti, što je također utjecalo na to da se smanji volumen novčanih doznaka.

“Uslijed pandemije građani dio novca ostavljaju u neke rezerve ili, jednostavno, prolongiraju potrošnju te na taj način dolazi do smanjenja pojedinačnih doznaka. Po svemu sudeći, tako će biti i dalje. Imajući u vidu da tromjesečno stiže za oko 200 milijuna manje, za godinu će biti gotovo milijardu maraka manje”, rekao je Ljuboja.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije