Stvaraju se preduvjeti za prekid blokade računa Agencije za privatizaciju ZHŽ-a

Dio imovine Bekije prodan za 800 tisuća KM

privatizacija
Foto: Večernji list
24.07.2014.
u 12:43

Nedostaje još oko 300 tisuća maraka za izmirenje svih dugova

Jučer je u Širokom Brijegu održana javna dražba za prodaju dijela poduzeća Bekija Grude. Iako na kraju nije prodano sve što je ponuđeno, sigurno je da organizatori događaja, odnosno Agencija za privatizaciju Zapadnohercegovačke županije, mogu biti zadovoljni. Naime, prodan je dio poslovnih prostora i zemljišta koje se našlo na aukciji, a konačni iznos koji će spomenutoj agenciji biti uplaćen je oko 800.000 maraka.

Blokada računa

Kako je za Večernji list rekao Ivan Prskalo, direktor Agencije za privatizaciju ZHŽ-a, prikupljeni iznos nije dovoljan da bi se konačno odblokirao račun Agencije. - Nama nedostaje još oko 300.000 maraka kako bi pokrili sva potraživanja i sve ćemo uraditi do kraja tjedna kako bi bio postignut dogovor s potražiteljima i kako bi račun Agencije konačno bio odblokiran te kako bi mogli početi normalno funkcionirati - rekao nam je Prskalo nakon završene dražbe. Dodao je kako neka od potraživanja nisu riješena već godinama, te kako će se sada krenuti u pregovore s vjerovnicima o odustajanju od kamata, čime bi se situacija u ovoj instituciji konačno normalizirala. - U pojedinim slučajevima se događa da je kamata na potraživanja veća od osnovnog duga čak tri puta. Nadamo se kako će pravni subjekti odustati od kamata kako bi potraživanja u konačnici mogla biti naplaćena. Ovdje se radi o velikom iznosu na kamate koji treba biti uplaćen i očekujemo da ćemo postići kompromis po ovome pitanju - poručio je Prskalo.

Pregovori već danas

Najavio je kako će određeni kontakti s odvjetnicima koji zastupaju potražitelje biti ostvareni već danas, te kako on osobno očekuje da će problemi uskoro biti riješeni. - Mi ove probleme nismo ranije mogli početi rješavati, a potraživanja su nekoliko puta veća od imovine koju posjeduje Agencije. Moram reći kako bi bilo skoro nemoguće riješiti ove probleme da u njihovom rješavanju nisu sudjelovali i predstavnici Vlade ZHŽ-a, kao i brojne drugi institucije. Sve ćemo učiniti da u što kraćem roku riješimo probleme u kojima se nalazimo i da kroz daljnje aktivnosti konačno ovu Agenciju dovedemo u jedno normalno stanje u kojem možemo dalje funkcionirati - zaključio je Prskalo za Vecernji.ba. Razlog zbog kojeg jučer nisu prodane sve nekretnine koje su se našle na dražbi jest taj što za njih nije bilo dovoljno ponuđača, a po zakonu moraju biti najmanje dva. Također, ne bi ništa neobično bilo u tome da neprodane nekretnine i dalje ostaju u istom statusu, kao i do sada jer za njih do sada nijedna tvrtka ili institucija nije pokazala interes. Očekuje se kako će ravnatelj Agencije Ivan Prskalo uskoro izaći u javnost sa zaključcima pregovora oko potraživanja, a realno je očekivati da u idućih nekoliko dana račun Agencije bude odblokiran.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije