BiH važan faktor

Diplomatska ofenziva Britanije, SAD-a i EU na Zapadni Balkan

26.12.2017.
u 21:42

Regija Zapadnog Balkana će se iduće godine nalaziti u fokusu vanjske politike velikih sila. Do sada su aktivnosti po pitanju regije najavile Velika Britanija, SAD i EU. Bosna i Hercegovina se ne ističe posebno, ali se u svim razgovorima spominje kao važan faktor kada je u pitanju stabilnost regije, javlja N1. 

Najutjecajnije zemlje u svijetu će u narednom razdoblju posvetiti veliku pažnju regiji Zapadnog Balkana. No bh. političari ne vjeruju da će biti značajnijeg miješanja u unutarnje odnose naše zemlje.

"Ja zaista ne znam. Oni su se uključili već sada dovoljno. Mislim da se svi nisu uključivali na jedan pravi način. Da se uključivalo na jedan iskren način i koji je u interesu Bosne i Hercegovine mislim da bi dosad došli do nekog rješenja", tvrdi predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (HDZBiH). 

Bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija smatra kako će i SAD igrati aktivniju ulogu na Balkanu. Navodi da će većinu tih aktivnosti provoditi think-tank organizacije koje će imati savjetodavnu ulogu.

"Očekujem tamo negdje u veljači, ožujku da izađe jedna također ozbiljna strateška, sigurnosna studija posvećena budućnosti Zapadnog Balkana. Kako se kaže sigurnosti i razvoju Zapadnog Balkana. Nju vodi jedna ekipa od pet vodećih ljudi koji se trenutno nalaze u SAD-u u različitim oblastima, ali su bili uključeni u američku vanjsku politiku zadnjih deset ili petnaest godina", ističe Lagumdžija.

Međunarodna zajednica se sprema na akciju kada je u pitanju Zapadni Balkan osobito u okviru Londonske konferencije koja treba biti održana iduće godine u okviru Berlinskog procesa. Kako saznaje N1, na funkciju koordinatora ovog sumita u Londonu imenovan je Andrew Page koji je bio britanski veleposlanik u Sloveniji od 2009. do 2013. godine što znači da se Britanci ozbiljno spremaju na ovakvu akciju. 

Britanski ministar za Europu i Ameriku Alan Duncan je najavio kako će glavni cilj Londonske konferencije biti pomirenje i sigurnost na Zapadnom Balkanu. Europska Unija pak najavljuje da će se u narednoj godini više fokusirati na proces proširenja i reformi. Stoga će po svemu sudeći glavni zadatak pred zemljama regije biti nastavak aktivnosti na reformskim procesima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?