SAMO U BIH

Direktor Bosnalijeka u svibnju naplatio više nego Barack Obama

obama
Foto: agencije
27.12.2013.
u 09:43

rema dostupnim popisima, najveće plaće u tri mjeseca 2013. godine imali su zaposlenici Bosnalijeka, banaka te dioničkog društva Aluminij iz Mostara

Američkom predsjedniku Baracku Obami bruto plaća je u svibnju ove godine iznosila 33.000 dolara (oko 47.800 maraka). Direktor Bosnalijeka Nedžad Polić je zajedno s premijom za taj mjesec zaradio bruto oko 72.000 maraka (neto 41.760)! Tako je BiH, makar u kategoriji blasfemije, u nečemu pretekla i Sjedinjene Države. Direktori poduzeća u suvlasništvu FBiH, vladinih agencija, javnih ustanova, razvojne banke, dekani i sveučilišni profesori imaju deset puta veća primanja od prosjeka plaća. Radi se o prvoj većoj objavi osoba s najvećim plaćama, što je javnost dočekala na nož budući da većina građana jedva sastavlja kraj s krajem. Skandalozno, tako je i većina komentatora ocijenilo popis onih s najvećim plaćama.

Zavodi zapošljavanja

Prema dostupnim popisima, najveće plaće u tri mjeseca 2013. godine imali su zaposlenici Bosnalijeka, banaka te dioničkog društva Aluminij iz Mostara. Bivši direktor Aluminija Ivo Bradvica je u travnju naplatio 20.036 maraka, slijedi Midhat Terzić, direktor Sarajevo osiguranja, s plaćom od 18.434 maraka. Istodobno, članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić u travnju su imali plaću od 6071, odnosno 5694 marke. Članovi Predsjedništva po tim podacima čak spadaju u osobe s manjom plaćom i od pojedinih dužnosnika u županijskim zavodima za zapošljavanje ili pak zdravstvenoga osiguranja. Posebno su primamljive agencije i uprave za koje se gotovo i ne zna da postoje, a koje se bave nadzorom rada osiguravateljskih kuća ili bankarskoga sustava. Tamo su plaće u pravilu između 8000 i 10.000 maraka. Među povlaštenijim građanima su i suci Ustavnoga i Suda BiH, dok je državni tužitelj Goran Salihović, ako je suditi po objavljenim podacima i u usporedbi s kolegama potplaćen za poziciju na kojoj se nalazi. Na popisu su i iznimke poput Srećka Glibića iz MUP-a HNŽ-a koji je za travanj 2013. dobio sudsku odštetu.

Kruške i jabuke

Navedeno je i više sveučilišnih profesora koji mjesečno zarađuju više od 10.000 maraka, ali i direktora s plaćama od 6000 maraka premda ta javna poduzeća posluju s velikim gubitcima. Prosječna plaća u BiH iznosi oko 800 maraka (oko 400 eura), a mirovina 300 maraka. U zemlji je više od 560.000 nezaposlenih. Ovi podaci vrve nelogičnostima u visinama plaća, pa primjerice ravnatelj bolnice u Sarajevu ima manju plaću nego što je to čelnik dnevne bolnice u općini Doboj Jug. U BiH očito ne vrijede kao ni za drugo bilo kakvi kriteriji, pa kada su i plaće u pitanju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?