neracionalna odluka vlasti bih otežala život

Diskriminirani su 
oni s hrvatskim iskaznicama, kazna za ulazak u BiH

21.03.2020.
u 18:00

Vlasti Bosne i Hercegovine uvele su pomalo čudne, diskriminacijske naputke po kojima osobe koje posjeduju osobne iskaznice Hrvatske i država članica Europske unije ne mogu “regularno” prijeći bosanskohercegovačku granicu bez da plate kaznu nakon što su pooštrene mjere zbog pojave koronavirusa u zemlji. To je posebno pogodilo državljane Hrvatske podrijetlom iz BiH, ali i drugih zemalja članica EU-a koji se vraćaju u zemlju, jer, prema objašnjenju naših sugovornika, moraju plaćati kazne od čak 300 maraka. Da je takva odluka vlasti BiH, po kojoj se samo može prijeći s nekom od putovnica, stupidna, najbolje govori podatak da u cijeloj Europskoj uniji čak i sada vrijedi režim da osobe koje čak i posjeduju putovnice nemaju zabilježeno koje su granice prelazili. Iako Hrvatska još uvijek formalno nije članica schengenskog prostora, čak i oni iz EU-a koji ulaze s tamošnjim putovnicama, ne ostave trag - štambilj da su prošli bilo koju od granica.

Štambilj ništa ne otkriva

Naime, za državljane EU-a ne stavljaju se štambilji čak i ako posjeduju putovnice, a ne osobne iskaznice. Teorijski je moguće da netko tko je prije mjesec dana krenuo iz Njemačke i u međuvremenu boravio u Švicarskoj, Austriji ili pak Italiji, koja je u kritičnom stanju, na ulazu u BiH nema ni jedan pečat u putnoj ispravi, tako da nije poznato njegovo prijašnje kretanje. No, vlasti BiH zamislile su da će štambilj biti dovoljan trag da se dozna kretanje određene osobe. A to, međutim, nije tako. Ovom odlukom uglavnom su zakinuti hrvatski državljani te se više njih u nekoliko navrata obraćalo i hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima kako bi ishodilo promjenu odluke vlasti u BiH.

Masovni povratak

Posebno će to moći doći do izražaja u predstojećem razdoblju ako se građani BiH s hrvatskim putnim ispravama nastave masovno vraćati u zemlju u slučaju da ostanu bez posla. To je ponajprije pitanje za najvišu razinu - ministra sigurnosti BiH, odnosno unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Jednako kao što su ministri Fahrudin Radončić i Davor Božinović praktički jednim telefonskim pozivom riješili deblokiranje tisuća kamiona na granicama, a dogovorili su i olakšani način tranzita hrvatskih državljana kroz Neum. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?