Posljedica svjetskih kretanja

Dizel ispod 2 KM, građani očekuju jeftiniju hranu

Gorivo najjeftinije u posljednjih 10 godina
Foto: VL FOTO
23.11.2014.
u 09:42

Cijene goriva niže za 30 pfeninga

Cijene goriva na pojedinim crpkama u BiH od ovog vikenda niže su i do 30 feninga po litri nego prethodnih dana, a pad cijena goriva na svim crpkama u zemlji očekuje se tijekom idućih dana. Pad cijena nafte na bh. tržištu uslijedio je nakon pada cijene barela na svjetskom tržištu, koja je za oko 30 posto niža nego početkom godine, i u studenom se kreće oko 75 dolara po barelu.

Razlike po regijama

Iz G–petrola, koji upravlja Gazpromovim crpkama u BiH potvrdili su za agenciju Patria da su cijene goriva na njihovim crpkama snižene. U nekim dijelovima BiH, kao što je Bijeljina, cijena dizela je čak i ispod 2 KM, što je najniža cijena litre dizela zabilježena u BiH posljednjih nekoliko godina. Iz najveće bh. naftne kompanije Hifa rekli su kako je dobro što su se stekli uvjeti za snižavanje cijena goriva u BiH jer se to neće odraziti samo na standard građana koji se koriste automobilima, već će pad cijene goriva izravno rasteretiti domaće gospodarstvo i poboljšati uvjete poslovanja u zemlji. BiH je i do sada imala najniže cijene goriva u odnosu na regiju.

Prije mjesec dana na većini benzinskih crpki u Federaciji BiH zabilježeno je sniženje cijena goriva za pet feninga.

Zahtjeve za korekciju cijena koje se odnose na benzin i dizel, kako su naveli u Federalnom ministarstvu trgovine, dostavila je većina distributera nafte i naftnih prerađevina. Kada su cijene goriva u BiH rasle, proporcionalno su rasle i cijene osnovnih živežnih namirnica. Sada, kada cijene goriva padaju, cijene hrane bi također trebale padati, ali prema analizama stručnjaka, one će, bar određeno vrijeme ostati na istoj razini.

Cijene hrane i goriva

Prema riječima naših sugovornika, nerealno je očekivati kako će doći do pada cijena hrane zbog pada cijena goriva. Stručnjaci predviđaju kako će do proljeća litra goriva na benzinskim crpkama biti još manja, ali čini se kako se to neće odraziti na cijene hrane. - U tim proizvodima cijena goriva iznosi oko 26 posto od ukupne cijene proizvoda. S druge strane, BiH uvozi oko 70 posto hrane koju građani kupuju. Sada se postavlja pitanje hoćemo li mi od Mađara, Nijemaca i drugih tražiti da snize cijene hrane. Ne možemo to. Sve analize pokazuju kako neće doći do pada cijena hrane iako će cijene goriva biti i znatno niže nego sada - rekao je Mensur Lakota, direktor Narodnih dućana u Federaciji BiH i nekadašnji tajnik Udruge za zaštitu potrošača.

Ključne riječi

Komentara 1

GE
gemist
14:35 23.11.2014.

Preslikano i na nasu drzavu uvijek je nerealno ocekivati da bu cijena hrane pala,ak pada cijena goriva,ali je zato realno ocekivati da bu cijena hrane rasla ak raste cijena goriva Isto tak je nerealno ocekivati da bu cijena goriva previse pala kak pada cijena nafte,ali realno je ocekivati da bu drzava digla trosarine da nadoknadi gubitak u proracunu,za to sve ne treba biti doktor ekonomije,nego prosjecan covjek koji zna de zivi

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije