"Poštuj život, ne oružje" naziv je kampanje koja se uz potporu UNDP-ja provodi u BiH

Djeca su izložena opasnosti jer je svuda oko nas oružje zaostalo iz rata

17.11.2023.
u 18:43

Pod sloganom "Poštuj život, ne oružje" u Livnu je održan drugi u nizu javnih događaja u okviru kampanje koja se provodi na području cijele Bosne i Hercegovine. Svojevrstan je to odgovor na veliki broj incidenata prouzročenih vatrenim oružjem s tragičnim posljedicama, piše Večernji list BiH.

Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o opasnostima posjedovanja vatrenog oružja i teškim posljedicama na život i zdravlje ljudi. Poziv je to i na konkretnu akciju kako bi se spriječila njegova uporaba te prevenirao i smanjio posjed nelegalnog oružja, kazao nam je glasnogovornik MUP-a Hercegbosanske županije Ivica Vrdoljak te dodao:

"Mi smo na području županije imali nekoliko slučajeva kada su djeca došla u doticaj s oružjem zaostalim iz rata, od čega jedan osobito težak na području Livna, gdje su maloljetna djeca došla u posjed ručnog raketnog bacača - zolje, tako da je to ostavilo tragične posljedice."

Da je ovakva kampanja više nego dobrodošla, smatra i profesor sporta i tjelesnog odgoja u OŠ "Ivan G. Kovačić", koji je doveo učenike devetog razreda te kazao: "Maloljetnici i djeca imaju pristup tom oružju koje je, po mom mišljenju, možda i jako često na našim prostorima s obzirom na to da je bio rat nedavno i da tog zaostalog oružja ima na svakom koraku. Nažalost, odrasli su neodgovorni, to su nekad prije znali i sakriti, ali djeca kao djeca, znatiželjni dolaze u kontakt s tim, tako da su edukacija i ovakve akcije jako dobre kako bi shvatili koliko je opasno upravo to oružje i kolika opasnost vreba ako ga se nastoji koristiti."

Nakon predavanja o ovoj važnoj temi upriličeni su razgovor i kviz za djecu i mlade o poznavanju ove problematike, a pitali smo i što bi učinili ako bi došli u doticaj s oružjem.

"Prestrašila bih se, sigurno, a onda bih nazvala neku stariju osobu ako je, primjerice, u stanu neke osobe koju poznajem - kazala nam je Lora Pivčić, učenica 9. razreda.

Statistika kaže i kako se vatrenim oružjem počini više od polovine ubojstava u BiH, od čega se u 95 posto slučajeva koristi nelegalno oružje. Često se koristi i za počinjenje drugih teških kaznenih djela, ali i u slučajevima samoubojstva. S tim u vezi glasnogovornik MUP-a HBŽ-a kazao nam je kako je u ovoj godini u prvih devet mjeseci počinjeno šest samoubojstava, od čega četiri uporabom vatrenog oružja, i to onog u ilegalnom posjedu. Nažalost, prije dva dana počinjeno je još jedno samoubojstvo.

Posebno zabrinjava činjenica da se ubojstva povezana s vatrenim oružjem najčešće događaju u privatnim prostorima, a svako drugo ubojstvo dogodilo se u kući, stanu ili dvorištu žrtve. Ubojstva počinjena u krugu obitelji čine gotovo trećinu svih ubojstava, što znači da je svaku četvrtu osobu ubijenu u BiH ubio član obitelji. Nažalost, žene su primarne žrtve, a dvije trećine svih ubijenih žena ubiju članovi obitelji, tako da će kroz kampanju tijekom idućeg razdoblja fokus biti stavljen na temu femicida.

Inače, kampanja "Poštuj život, ne oružje" provodi se uz suradnju i tehničku potporu Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije