Teška situacija

Dječiji dodaci sramno niski, a papirologija obimna

obitelj djeca
13.12.2015.
u 09:15

U pojedinim županijama u Federaciji BiH dodatak i ne postoji

Ostvarivanje prava na dječji dodatak u BiH otežavaju rigorozni kriteriji, ali i silna papirologija koju treba priložiti. A kada se on i ostvari, nedostatan je za bilo što.

Da situacija bude gora, u pojedinim županijama u Federaciji BiH dodatak i ne postoji. Visina dodatka, tamo gdje ga ima, je od nevjerojatnih 14,50 KM do 45,90 KM. U Republici Srpskoj prvo dijete nema pravo na dodatak, dok je za drugo i četvrto dijete po 35 KM a za treće dijete 75 KM, javlja Faktor.

-Za četvero djece primam 61 KM dječijeg dodatka. Ja sam papire za tu pomoć završio još dok mi je žena bila živa. Jeste komplicirano, ali mora se. Od nečega treba živjeti. Znate, kod nas je situacija takva da vam za „ganjanje“ pomoći od 100 KM, treba 60 KM da potrošite za sve potrebne papire, priča Semir Muslija iz mjesta Orahovička Rijeka kod Zenice. Dodaje i kako prima i socijalnu pomoć od 161 KM.

Obitelj Muslija prošle godine je bila poplavljena kuća, a djeca i Semir su ostali bez majke i supruge koja je preminula jer joj srce nije moglo izdržati pretrpljenu traumu, strah, neizvjesnost. Najstarije dijete ima 12 godina, a najmlađe dvije godine i dva mjeseca.

Jovan Radovanović, predsjednikom banjolučkog Udruženja obitelji sa četvero i više djece kaže kako kod njih nema dodatka za prvo dijete, ali ni peto, šesto. 

- Samo za drugo koji iznosi 35 KM, treće 75 KM i četvrto 35 KM. I ne smijete imati po članu primanja veća od 90 KM ukoliko želite da primate dodatak. Znači, morate biti krajnja bijeda, skoro i da nemate primanja. A što se tiče papirologije to vam je i kod nas komplicirano. Zbog svega smo pokrenuli peticiju da se donese novi zakon o dječjoj zaštiti. Tražimo da svako dijete ima pravo na dodatak od 100 KM, ispričao je Radovanović.

U Bosansko-podrinjskoj županiji visina klasičnog dječjeg dodatka je 30 KM.

- Uvećani dječji dodatak za djecu s posebnim potrebama je 45 KM. Da bi se dodatak ostvario potrebna je naravno određena papirologija, poput kućne liste, CIPS-ove prijavnice, o ukupnom prihodu domaćinstva…. I svake godine se obnavljaju jer je to živa materija. Problem je što dječiji dodatak nije isti u svim županijama, a u recimo Hercegovačko-neretvanskoj županiji ga i nema, priča Muhamed Hadžić, iz županijskog ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPŽ.

Za priznavanje prava na dječiji dodatak u Sarajevskoj županiji potrebno je dostaviti potvrdu o visini primanja iz prethodne godine za roditelje i sve odrasle članove domaćinstva, potvrdu s Ureda za zapošljavanje, za roditelje i sve odrasle članove domaćinstva koji nisu bili zaposleni u prethodnoj godini. Zatim, uvjerenje MIO FBiH za one koji nemaju dokaz o primanjima, izvod iz matične knjige rođenih za dijete/djecu, uvjerenje o redovnom školovanju za djecu stariju od 15 godina.

Također, za članove domaćinstva koji primaju mirovinu (starosnu, obiteljsku) priložiti ček mirovine iz prethodne godine, izjava za sve odrasle članove domaćinstva da nemaju u posjedu motorno vozilo, treba i ovjerena kopija CIPS-ove prijavnice, kopija osobne iskaznice za roditelje.

Presuda suda za rastavljene roditelje, ili tužba za razvod braka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije