posljedice negativnog utjecaja korone

Dnevni gubitak u turizmu u FBiH iznosio oko dva milijuna maraka

05.10.2020.
u 19:46

Pandemija koronavirusa ostavila je snažan negativan utjecaj na bh. turizam. Zatvaranje granica i zabrana stranim državljanima ulazak u Bosnu i Hercegovinu turistički sektor dovelo je do nezapamćenih minusa u ovoj sezoni, a negativne posljedice na turizam osjetit će se i u idućim godinama, piše Večernji list BiH

Tko nas je sve posjetio

Prema podacima FZS-a i drugim relevantnim podacima, do pojave koronavirusa turističko-ugostiteljski sektor bilježio je rast. U osvrtu na stanje ovoga sektora uzet ćemo u obzir prethodnu godinu i podatke za prvih sedam mjeseci ove godine. U dokumentu koji smo analizirali dan je prikaz broja dolazaka i noćenja turista Turske, SAD-a, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije koji su lani bili među najbrojnijim posjetiteljima.

Promatrajući broj dolazaka turista iz Turske lani, vidljivo je da su ostvarili značajan broj dolazaka, a, prema podacima, najviše posjeta bilo je u srpnju kada je zabilježeno 10.580 dolazaka i gotovo 14.000 noćenja. Početak ove godine po dolascima dobro je počeo. Turskih turista u siječnju je bilo 1847 koji su ostvarili 3655 noćenja. Koliko je godina bila loša kada je u pitanju turizam, pokazuje mjesec travanj u kojem su samo dva turska državljanina posjetila Bosnu i Hercegovinu, dok ih je u svibnju bilo četvero.

Turisti SAD-a također su vrlo značajni za bh. turizam. Mjesec u kojem su ostvarili najveći broj noćenja je rujan, u kojem je zabilježeno više od 9500 noćenja. Početak ove godine nije bio zanemariv po dolascima, a zanimljiv je podatak da je turista iz SAD-a bilo više početkom ove godine nego prošle godine. Turistima iz UAE također je iz brojnih razloga BiH privukla pozornost. Samo u kolovozu turista iz UAE u BiH bilo je 10.000 te su ostvarili oko 32.000 noćenja.

Troškovi se gomilaju

U odnosu na turiste iz triju navedenih država, ipak su lani najbrojniji bili turisti iz Saudijske Arabije kojih je samo u srpnju BiH posjetilo 25.272, a istog mjeseca ostvarili su 25.272 noćenja. Također, i početkom ove godine bili su najbrojniji u odnosu na ostale, a u siječnju ih je bilo 900 te su ostvarili 2414 noćenja.

Prilikom analize zaključeno je da turisti iz navedenih zemalja imaju pozitivne učinke i na druge gospodarske grane imajući u vidu da isti koriste i transportna sredstva bh. tvrtki te da ostvaruju potrošnju u trgovinama, ugostiteljskim objektima, frizerskim salonima, drugim manjim obrtima i slično.

Činjenica je da se turističko-ugostiteljski sektor suočava s velikim gubitkom uslijed nedostatka kretanja i putovanja ljudi te su procjene da su gubici u turizmu u Federaciji BiH veći od 2,000.000 maraka dnevno.

Prema podacima Udruge turističkih gospodarstvenika u BiH, mjesečni režijski troškovi hotela za vrijeme pandemije kada nisu radili iznosili su i do 40.000 maraka, a režijski troškovi turističkih agencija oko 400 maraka, stoji, između ostaloga, u informaciji o broju dolazaka stranih turista za vrijeme pojave koronavirusa. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?