Zabrinjavajući podaci

Dnevno pet kriški kruha pojede svaki stanovnik BiH, a voće i povrće tek svaki treći

18.07.2017.
u 13:00

Gotovo dvije trećine stanovnika BiH imaju problem s viškom kilograma, po čemu se nalazimo na šestom mjestu u svijetu, a na drugom u Europi. U BiH je, naime, čak 62,9 posto pretilih ljudi. Istraživanje SZO-a pokazalo je kako stanovnik BiH dnevno u prosjeku pojede oko 5 kriški kruha, dok oko 12 posto svakodnevno konzumira keks, kolače ili neke druge slatkiše. S druge strane, voće i povrće svakodnevno konzumira tek svaki treći stanovnik, dok mnoga djeca doslovno odrastaju na grickalicama i slatkišima.

Zabrinjavajući podaci

Pravilna prehrana ima značajnu ulogu i utjecaj na zdravlje svakog pojedinca tijekom cijelog života, a posebno kod djece predškolske i školske dobi, kojih je, prema istraživanjima, ekstremno pretilo više od 20%. Podaci UNICEF-a BiH iz 2011. pokazuju kako, zbog loše prehrane, oko tri posto mališana nije dovoljno fizički razvijeno te da gotovo četvrto dijete pati od prekomjerne težine. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?