Radi se na osam gradilišta

Do kraja godine FBiH dobiva još 23 kilometra autoceste i brze ceste

10.02.2022.
u 07:00

Prema podacima Autocesta FBiH, trenutačno je aktivno osam gradilišta. U planu je novi investicijski ciklus u kojem će krenuti radovi na 61 kilometru autoceste

Do kraja ove godine FBiH trebala bi biti bogatija za 23 km autoceste i brze ceste, kako su objavili na svojoj Facebook stranici iz Vlade FBiH, piše Večernji list BiH. 

Što se sve gradi i gdje

Prema podacima Autocesta FBiH, trenutačno je aktivno osam gradilišta. Među njima je i dionica Poprikuše – Nemila, na kojoj su projektirani tunel Golubinja, mostovi Golubinja i Bosna te vijadukti Golubinja 2 i Kovanići. Ovoj dionici pripada i petlja Poprikuše. Nadalje, najznačajniji objekti na dionici Vranduk - Ponirak su mostovi Vranduk 1 i Vranduk 2, tunel Vranduk i tri manja vijadukta. Na dionici Ponirak - Vraca najznačajniji objekt je tunel Zenica. Također, dionica Tarčin - Ivan podijeljena je na Tarčin - ulaz u tunel Ivan te tunel Ivan, a na njoj su projektirani i dvostrano odmorište te dva mosta. Iz Vlade navode kako je projekt Počitelj - Zvirovići podijeljen na Počitelj - početak mosta Počitelj i kraj mosta Počitelj - Zvirovići te sam most Počitelj. Na ovoj dionici, osim mosta, najznačajniji su i tunel, tri 3 vijadukta te petlja Počitelj. Za dionicu brze ceste Prača - Goražde prva faza podrazumijeva probijanje i izradu primarne podgrade glavne i servisne cijevi tunela Hranjen. Pripreme za izgradnju dijela Sarajevske obilaznice od petlje Vlakovo do priključka na kružni tok Mostarsko raskrižje okončane su u ranijem razdoblju.

U istoj informaciji iz Vlade FBiH objavili su tabelu prema kojoj bi tijekom ove godine radovi trebali biti okončani na šest od navedenih osam gradilišta. Tako se kao rok završetka 2022. navodi kada su u pitanju radovi na dionici Vranduk - Ponirak dugoj 5,3 kilometra, zatim Ponirak - Vraca čija dužina iznosi 3,2 km. U istoj tabeli navedena je i dionica Tarčin - Ivan (LOT 1) dužine 4,9 kilometara i tu je završetak radova planiran u ovoj godini, jednako kao i na dionici Tarčin - Ivan (LOT 2) tunel Ivan. Kao rok završetka radova 2022. se navodi i za Sarajevsku obilaznicu u dužini 1,5 km te dionicu Prača - Goražde (faza 1) dužine 5,8 kilometara. U istoj tabeli kao rok završetka iduća godina, odnosno 2023. navodi se za dionicu Počitelj - Zvirovići (LOT 1 i LOT 2) dugu 11,1 km. Inače, kada je riječ o ovoj dionici u LOT-u 1 su značajni objekti: petlja Počitelj s naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama, tunel Počitelj (L=1.200 m), tri vijadukta ukupne dužine 250 m, i otvorena trasa. LOT 2 je Most Počitelj dužine 980 m. Most Počitelj je kontinuirani prednapeti armiranobetonski most sandučastog poprečnog presjeka, građen tehnologijom slobodne konzolne gradnje. Stupovi mosta su visoki 92, 97, 92, 91, 88 i 66 metara.

Iz Vlade FBiH navode kako je za dionicu Poprikuše - Nemila dugu 5,5 kilometara rok završetka 2024. godina. Inače, od 2016. do 2021. godine JP Autoceste FBiH izgradilo je 31,1 kilometara autoceste, od čega je pušteno u promet 21 kilometar. Završene su i poddionice Buna – Počitelj (7,2 km) i Tunel Zenica – Donja Gračanica (3,9 km), ali će one biti puštene u promet po završetku dionica koje su u izgradnji. - U kontekstu prometne infrastrukture, cilj je do 2028. imati završen koridor Vc u potpunosti - izjavio je ministar prometa i veza FBiH Denis Lasić.

Još 61 km autoceste

U planu je novi investicijski ciklus u kojem će krenuti radovi na još 61 kilometru autoceste. Ovaj ciklus radova vrijedan je 1,95 milijardi KM. Radovi će prvo krenuti na dva strateška i najveća izazova - tunel kroz planinu Prenj, kao i dionica Mostar jug - Mostar sjever. Uz navedene dvije dionice novi investicijski ciklus podrazumijeva gradnju dionice Medakovo - Ozimice i Ozimice - Poprikuše. Osim navedenih, u pripremi je izgradnja još četiri dionice ukupne dužine 28,6 km i procijenjene vrijednosti 632,921.647 KM, a za koje je natječajna procedura u tijeku. Riječ je dionici Putnikovo brdo - Medakovo, Nemila - Vranduk, Kvanj - Buna (tunel Kvanj) i Mostar jug - Kvanj.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?