KONAČNO

Do kraja ove godine očekuje se pad cijene svih vrsta goriva u BiH za deset feninga

gorivo
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
28.11.2013.
u 09:17

Kako tvrde iz Udruga u Republici Srpskoj, u protekla tri mjeseca cijene goriva u RS, u zavisnosti od vrste, pale su za između pet i 15 feninga u prosjeku

Cijene goriva u BiH tijekom posljednjih mjeseci uglavnom su stabilne, s blagom tendecijom pada, tvrde iz udruga vlasnika benziskih ršpki, navodeći kao razlog okolnosti u svijetu koje su sve stabilnije.

Kako tvrde iz Udruga u Republici Srpskoj, u protekla tri mjeseca cijene goriva u RS, u zavisnosti od vrste, pale su za između pet i 15 feninga u prosjeku, a do kraja godine će pasti za dodatnih deset feninga, tvrde pumpari, ocjenjujući da je trenutačno stabilna situacija na svjetskom tržištu pogodovala razvoju pozitivnog trenda koji će u velikoj mjeri obradovati vozače i gospodarstvenike.

Premda se cijene razlikuju od crpke do crpke, cijena bezolovnog benzina 98 nakon zadnjeg pojeftinjenja kreće se između 2,20 i 2,42 KM, bezolovni 95 košta od 2,29 do 2,36 KM, za litar eurodizela 4 potrebno je platiti između 2,20 i 2,37 KM, dok eurodizel 5 košta između 2,33 i 2,39 KM.

I na crplama u Federaciji BiH je, uz neznatna odstupanja, uglavnom bilježen trend pada cijena. No u pravilu su cijene više od pet do 10 feninga. Tako se za litar bezolovnog benzina 95 potrebno platiti 2,30 do 2,35 KM, a 2,45 KM je potrebno izdvojiti za euro 5. Za litar dizela potrebno je izdvojiti u prosjeku 2,40 KM.

Uzrok pada cijena je postizanje ključnog sporazuma između svjetskih sila i Irana o kontroverznom nuklearnom programu te zemlje.

Barel američke lake nafte (WTI) za isporuku u siječnju je na burzi u Njujorku pojeftinio 82 centa, na 94,02 dolara po barelu, dok je ista količina sjevernomorske nafte brent na tržištu u Londonu koštala 108,57 dolara, ili 2,48 centi manje nego na kraju prošlotjednog poslovanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije