Tragom informacije o potražnji Arapa za zemljištem u Hercegovini

Do nekretnina u BiH lakše mogu doći Arapi nego državljani RH

shh
05.05.2015.
u 09:08

Posljednjih dana u medijima se spominje kako su nakon Bosne arapski kupci zainteresirani za kupnju zemljišta i u Hercegovini, i to navodno radi uzgoja organske hrane.

Popis

Informaciju smo potražili u Upravi za geodetsko- imovinske i pravne poslove HNŽ gdje su nam kazali kako oni nemaju informaciju o potražnji i prodaji zemlje kupcima s Bliskog istoka. “Nemamo informacija vezanih uz kupnju zemljišta od bliskoistočnih kupaca, ali je paradoks da je zbog ugovora između dvije zemlje, lakše nekretninu kupiti nekome iz npr. Ujedinjenih Arapskih Emirata nego iz Hrvatske, i to zbog ugovora o reciprocitetu”, rečeno je za “Večernjak” u Upravi za geodetsko-imovinske i pravne poslove HNŽ. Informaciju smo potražili i kod notara jer su oni nadležni za sklapanje ugovora o kupoprodaji. Notar Jurica Musa kazao je kako nije imao sklapanja kupoprodajnih ugovora o kupnji zemljišta od bliskoistočnih kupaca i kako nije čuo da ih je bilo kod drugih notara. “Zakon o stvarnim pravima je regulirao to pitanje na način da stranci mogu biti vlasnici nekretnina na području BiH uz uvjet reciprociteta. U zakonu stoji da će Ministarstvo pravosuđa FBiH do 31. siječnja svake godine objaviti popis zemalja s kojima nemamo reciprocitet, što znači da svi oni koji nisu na toj listi, njihovi građani, mogu stjecati nekretnine. Ministarstvo nam je nedavno uputilo, odnosno našoj notarskoj komori, popis, zapravo su naopako okrenuli odredbu na način da nabrajaju s kim imamo reciprocitet i na koji način, i potpuno je nejasno pa se skoro nemoguće snaći. A zakon je jasno rekao da treba objaviti države s kojima nemamo reciprocitet”, kazao je Musa. Kontaktirali smo i Ersaa Company iz Sarajeva za koju kažu da je najuspješnija bh. agencija za promet nekretninama za kupce s Bliskog istoka i koja je u siječnju prozivana zbog oglasa za zapošljavanje novih djelatnika s područja Sarajeva, Mostara, Konjica i Neuma za promet nekretninama i suradnju s njihovim postojećim klijentima s Bliskog Istoka. “Nismo do sada od klijenata imali potražnje za zemljištem u Hercegovini iako agencija ima na raspolaganju zemljište u Konjicu, zainteresiranih nije bilo”, kazali su za “Večernjak” u Ersaa Company.

Građevinsko zemljište

Mediji često pišu o velikom zanimanju Arapa za zemljište u BiH na području Kiseljaka i Jajca u SBŽ, ali i u široj okolici Sarajeva, Hadžićima, Tarčinu, Rakovici. “Veliki broj susjeda prodao je zemlju u okolici mjesta Arapima, vjerojatno bi i mi svoju prodali, ali su neriješeni imovinski odnosi”, kazao je mještanin Tarčina. Zanimljivo je da su kupci s Bliskog istoka zemljišta u Bosni većinom kupovali po rubnim dijelovima općina zbog navodne izgradnje turističkih i stambenih kompleksa, dok se zemljište u Hercegovini navodno traži zbog uzgoja organske hrane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?