Intenziviranje pregovora

Do proljeća stranke trebaju promijeniti Izborni zakon

DAS
03.10.2015.
u 06:15

U predstojećem razdoblju političke stranke će intenzivirati razgovore o promjeni Izbornoga zakona BiH koji bi se odnosio na prioritetne zahtjeve od omogućavanja održavanja izbora u Mostaru do provedbe presude “Sejdić-Finci”, ostvarenja jednakopravnosti naroda, te poboljšanja održavanja izbornog procesa. U slučaju da se to pitanje ne uspije nametnuti do kraja godine, nakon božićno-novogodišnjih blagdana, ostalo bi tek dva mjeseca za rješavanje ove enigme vezane uz Mostar jer se izbori moraju raspisati pet mjeseci prije njihova održavanja u listopadu.

Stanje nema smisla

“Ako procedura ne bude završena najdalje do proljeća sljedeće godine, to onda znači da se postavlja ponovno pitanje održavanja lokalnih izbora, a napose izbora u Mostaru. Sve ovisi o političkoj volji. Uistinu mislim da bi to bilo nužno napraviti, krajnje je vrijeme da se to dogodi”, rekao je za Večernjak predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak. Po njegovim riječima, političke stranke su već odredile predstavnike koji rade unutar parlamentarnog povjerenstva za izmjenu Izbornog zakona, a u međuvremenu je i Vijeće ministara imenovalo posebno povjerenstvo koje prati provedbu te je zaduženo predložiti rješenja o slučaju “Sejdić-Finci”. Po Čolakovim riječima, hrvatska strana u pregovorima je spremna na postizanje dogovora oko svih otvorenih pitanja po uzoru na europsku demokratsku praksu s obzirom na to da Bosna i Hercegovina nema jedina nacionalne specifičnosti i druge naslijeđene probleme.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije