POSUŠANKA IVA LONČAR

Doba korone mnoge je potaknulo na tjelovježbu, a također se razvijaju zdrave prehrambene navike

26.04.2020.
u 20:51

Sportsko-edukacijski projekt “Aktivna Hrvatska” u osam godina koliko traje okupio je više od 35 tisuća onih koji kroz vježbanje i sport žele pospješiti svoj život te biti zdraviji i zadovoljniji sami sobom. Voditeljica i ambasadorica projekta je Renata Sopek, a od ove godine trenerica u njezinu timu je i 23-godišnja Posušanka Iva Lončar, piše Večernji list BiH. 

Studenticu četvrte godine Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ovih dana uhvatili smo u njezinu Posušju s obzirom na to da ni u Zagrebu trenutačno nema aktivnosti zbog pandemije koronavirusa. Međutim, projekt “Aktivna Hrvatska” i u ovom dobu mora funkcionirati.

Mediji čuvaju projekt

- Iako nismo u mogućnosti održavati treninge na pozornicama pred stotinama ljudi, projekt je ostao aktivan zahvaljujući raznim medijima i društvenim mrežama. Redovito se snimaju emisije u kojima su prisutni treneri, nutricionisti te psiholozi, čiji su nam savjeti izuzetno bitni u ovom razdoblju kada sve više vremena provodimo u svojim domovima, a manje se krećemo - priča nam Iva. I nju kao trenericu mnogi ovih dana zovu i za savjete u vezi prehrane, a posebno treninga. - Dosta ljudi pokrenulo se u ovom razdoblju, shvaćaju koliko je tjelovježba bitna za zdravlje, a imaju i puno više vremena. Svi naši treneri na raspolaganju su onima koji žele početi sa zdravijim načinom života ili pak trebaju neki savjet - kazala nam je Iva, a kada smo joj spomenuli primjere onih koji u svojim domovima prihvaćaju svojevrsni izazov pa trče 50 kilometara, naglašava da ne treba pretjerivati. - Poželjno je izdvojiti svaki dan određeni dio vremena za neki oblik tjelesne aktivnosti, one koja vam najviše odgovara i nakon koje se dobro osjećate - kaže nam. Dala je savjete i vezane za prehranu.

- Ovo razdoblje može nam biti dobra prilika za razvijanje zdravih prehrambenih navika koje će nam koristiti dalje u životu. Kako bi naš organizam normalno funkcionirao, potrebno je ostvariti ravnotežu između unosa i potrošnje energije. Vrlo jednostavno, ako se manje krećemo, a zasigurno jesmo u ovoj situaciji, potrebno je unositi manje energije u organizam. Ugljikohidrati su najveći izvor energije, tako da je poželjno pripaziti na njihov unos. Bilo da se radi o izgradnji sportskog tijela, očuvanju fizičke snage ili imunitetu, svoj jelovnik trebalo bi obogatiti proteinima, zdravim mastima te voćem i povrćem kao glavnim izvorima vitamina i minerala - ističe Iva. Pitamo je i koliko je zahtjevno biti trenerica u projektu koji je okupio više od 35 tisuća ljudi.

Rad na sebi

- Ja ne gledam na to kao nešto zahtjevno, već je to nešto u čemu zaista uživam. Dapače, što će biti veći broj ljudi, to ćemo mi treneri biti motiviraniji - govori nam ova uspješna studentica. S obzirom na to da se ovih dana priča o nastavku sezona u nogometu, zatim košarci, Iva je mišljenja da svi vrhunski sportaši redovito treniraju bez obzira na ovu epidemiju. - Sami treninzi više im se baziraju na bazičnoj kondicijskoj pripremi, a povratkom na terene treninzi će biti puno specifičniji za njihov sport. Smatram da njihova forma neće znatno opasti, ali ono što im trenutačno nedostaje jesu situacijski uvjeti na terenu kojima će se brzo prilagoditi - naglašava i odgovara na mogućnost većeg broja ozljeda po povratku na teren: - Sve ovisi o pojedincima, koliko je tko trenirao i provodio vremena radeći na sebi, što će svakako rezultirati brojem ozljeda nakon epidemije - kaže nam. Za kraj smo ostavili mogućnost projekta “Aktivna Hercegovina” po uzoru na trenutačni u Hrvatskoj u kojem je trenerica. - Bilo bi odlično kada bi se ovakav projekt realizirao na području cijele države. Mnoge zemlje imaju slične projekte i mislim da bi to bio velik korak za našu Hercegovinu - zaključuje za kraj razgovora Iva Lončar.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?