vinarija “Vina Zadro”

“Dobili smo sirovinu za vrhunska vina”

19.10.2020.
u 20:35

Samozatajni su ove godine bili loše organizirani hercegovački vinogradari i vinari. Uoči berbe tek povremeno se, više zahvaljujući novinarima koji su tražili ljetne teme, čulo za probleme koje je pandemija koronavirusa pričinila ovoj grani. Prodaja vina je stala, vinarije koje su uspjele plasirati trećinu uobičajenih količina mogu se smatrati uspješnim. Dio vinara je morao, narodski kazano, “kupovati nove sude” - bačve i spremnike, piše Večernji list BiH

Opet je pod tvrtkom stolnog grožđa bilo uvoza vinskog, a kako je stanje nakon svega pitali smo Zdravku Palametu, tehnologinju čapljinske vinarije “Vina Zadro” iz Domanovića: “Mi smo krenuli s berbom chardonnaya 22. kolovoza, nakon toga smo brali merlot. Obje sorte bile su na vrhuncu. Prva kiša u devetom mjesecu dobro je došla svim vinogradarima. Berbu smo nastavili 15. rujna i uspjeli okončati početkom listopada. Sve sorte pokazale su iznimnu kvalitetu, ne samo kod nas nego u cijeloj vinorodnoj Hercegovini. Ova godina trebala bi pokazati izvrsnu kvalitetu, mislim da će većina tih vina biti u vrhunskoj kategoriji. Zapravo, mi tehnolozi dobili smo izvrsnu sirovinu od koje trebamo napraviti vrhunska vina”, naglašava tehnologinja Palameta te na upit o slabijem otoku nastavlja:

“To je posljedica visokih temperatura tijekom ljeta gotovo cijeli sedmi i osmi mjesec, pa i dobar dio devetog, to je normalno da pri takvim vremenskim prilikama ima manje soka, međutim, kvaliteta je bila iznimna“.

Što se tiče daljnjih koraka malih i velikih vinara, Zdravka Palameta naglašava:

“Mislim da je kod svih naših malih vinara fermentacija završila, trebalo bi se povesti računa o prvom pretoku i zaštiti mladog vina. Na svakih sto litara, pogotovo bijelog, treba staviti jednu vrećicu vinobrana od deset grama, umiješati je u mošt, zaštititi vino na površini i za koji dan poželjan je prvi pretok mladih vina. Oni koji su ranije brali, pa i ovi kasnije, svi bi trebali znati da mošt mora biti vino za 21 dan. Prema tome, ne može im se dogoditi da im vino ostane slatko za Božić, da ga nisu kušali, moraju sad svi posvetiti pozornost vinu”, podcrtava tehnologinja Palameta. Dakle, sada se borba oko proizvodnje vrsnih vina prenijela u podrume, oni čije vino podbaci kvalitetom, moraju znati da je to pogreška “u tehnološkim koracima”.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije