Mirko Šarović

Dobra vijest trebala bi biti predaja aplikacije za članstvo u EU

mirko šarović
11.12.2015.
u 14:17

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović prisustvovao je današnjem prvom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Europske unije, koji je nazvao povijesnim.

Kako je u razgovoru za Fenu pojasnio to je prvi put da je BiH u ovakvoj ulozi i da je uspostavljeno zajedničko tijelo s najvišim zvaničnicima Europske unije.

Današnji sastanak predvodila je visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Europske unije Federica Mogherini i komesar za europsku politiku susjedstva i proširenje Johannes Hahn.

Na sastanku je zajednički ocijenjeno da je ovo najbolji trenutak da BiH učini napredak, a Šarović kaže i da su se sugovornici složili da je BiH imala pozitivne pomake u mnogo segmenata, što je posebno naglasio predatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji je predvodio bh. delegaciju u Briselu.

Ono što je važno za BiH sada je, kaže Šarović, da se nastavi s implementiranjem ciljeva iz Reformske agende, a također i da se uspostavi efikasan mehanizam koordinacije.

- Visoki dužnosnici EU kazali su da će podržati unutarnji dogovor o uspostavljanju tog mehanizma - naglasio je ministar Šarović.

Govoreći o implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU, kazao je da će se zbog specifičnosti BiH, kao države, posebno u poljoprivrednom sektoru trebati u adaptaciji SSP-a pronaći zajednička rješenja.

Izrazio je nadu da će u nizu dobrih vijesti, sljedeća biti predavanje kredibilne aplikacije za članstvo u Europskoj uniji.

Na prvom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Europske unije raspravljalo se o temi Pretpristupne strategije u svjetlu Izvještaja Europske komisije, bilateralnim odnosima u okviru SSP-a te su razmijenjena mišljenja o aktualnim dešavanjima u BiH i na zapadnom Balkanu.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje je zajedničko tijelo BiH i EU ustrojeno u skladu s odredbama SSP-a između BiH i EU, a odgovorno za nadzor provedbe Sporazuma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije