Crnadak i Lavrov

Dobri odnosi s Rusijom ostaju u vrhu prioriteta

crnadak Lavrov
03.12.2015.
u 21:36

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sastao se danas u Beogradu s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom. 
Sastanak je održan tijekom 22. sastanka Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koji se održava u Beogradu u okviru predsjedavanja Republike Srbije OESS-om.

Crnadak i Lavrov razgovarali su o najaktualnijim političkim, sigurnosnim i ekonomskim temama.

Ruski ministar je izrazio zahvalnost Bosni i Hercegovini za principijelnu politiku u odnosu prema krizi u Ukrajini, uključujući  neprihvaćanje sankcija protiv Ruske Federacije i uzdržavanje od izvoza vojne opreme u Ukrajinu.

Lavrov je čestitao BiH na uspješnom predsjedavanju Vijećem Europe, uz napomenu da predmetno iskustvo predstavlja pozitivan primjer vanjskopolitičke afirmacije BiH.

Lavrov je pozvao BiH na zaključivanje Sporazuma o promociji i zaštiti investicija između BiH i RF, kao i Sporazuma o socijalnom osiguranju. Posebno je iskazao interes za razgovore s BiH o aranžmanima za nastavak isporuke prirodnog plina nakon što 2019. godine prestane isporuka tradicionalnim plinovodima preko Ukrajine.

Ujedno je izražen i interes ruske strane za unapređenje izvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH u RF, kao i drugih oblika trgovinske razmjene.

Ruski ministar se zahvalio na učešću Mladena Ivanića, u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, na svečanosti povodom obilježavanja 70. godišnjice od pobjede nad fašizmom.

Ponovio je i rusku poziciju prema aktualnim političkim temama u BiH, a koja je izražena i na posljednjem sastanku Upravnog odbora PIC-a u Sarajevu.

Dva ministra su se suglasila o potrebi jedinstvenog odgovora međunarodne zajednice na prijetnju terorizma, spomenuvši i terorističke napade koji su se dogodili u BiH tijekom 2015. godine.

Crnadak je ruskog kolegu upoznao i s aktivnostima institucija BiH na prevenciji mogućih posljedica aktualne izbjegličke krize.

Šef bh. diplomacije je sugovornika upoznao s glavnim aspektima ubrzanog procesa integracije BiH u EU, naglasivši da prijateljstvo i dobri odnosi s Rusijom također ostaju u vrhu prioriteta vanjske politike BiH, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije