Orašje

Dobri uvjeti za dostojanstveno starenje u Domu Rivera

22.07.2017.
u 11:00

Trideset štićenika Staračkog doma Rivera u Orašju i isto toliko životnih priča. Imaju vremena napretek, ali i želje da ih ispričaju. Krenut ćemo od neuobičajenosti Rivere koja bilježi tek drugi rođendan, no dom je postao jedinstven jer u njemu su drugi dom našle stare i nemoćne osobe cijele regije. Neobičan je i jedan od suvlasnika, poduzetnik Martin Jurić jer više od dva desetljeća boravio je u Južnoj Africi. Kao mladić je otišao iz Posavine, a vratio se sa suprugom Karmen, Brazilkom, i s dvije kćeri Ankicom i Ivanom. Nije se pokajao što je otišao, kaže, a još manje što se vratio.
Dom s dušom
- Ovaj projekt Staračkog doma više je od posla. To je užitak kada ovim ljudima pružaš boravak dostojan njihovih godina. Pokazujemo im da nisu odbačeni, već u zajednici koja vodi brigu o njima kada su proživjeli radni vijek. Objekt im prilagođavamo pa u donjema katu gradimo dvije posebne prostorije za one kojima je otežano kretanje i prostor za lift koji će još poboljšati kvalitetu njihova života. Djelatnici nisu samo iz Orašja, već iz regije, kaže Martin i pohvaljuje suradnju s Centrom za socijalni rad i Crvenim križem Orašja.
I dok smo boravili u Rivieri sve se užurbano radilo na pripremama za slavlje. -Svaki rođendan se ovdje obilježava na način da se okupimo u TV dvorani, počastimo, bude tu i pjesme, kola i plesa, dodaje Martin. - Bolje nam je već kod kuće. Ne moramo spremati, kuhati, sve nam je kao u hotelu, nam kažu štićenici Rivere okupljeni na kavi. Marko iz Grebnica i Živana iz Stare Pazove smatraju Riveru drugim domom jer su zapravo i s najdužim stažem boravka. Marica Topić, šefica Doma s osmjehom i razumijevanjem organizira cijeli posao. - Naši štićenici su dobre naravi, vedra srca, nasmijani. Kada nam tek dođu vidna je tuga za kućom, no kako vrijeme prolazi prilagođavaju se, druže se, razmjenjuju svoja života iskustva.
Lijepa Posavina
Nas devetero djelatnika radi s njima kao jedna velika složna obitelj i u tome je zapravo tajna našeg uspjeha pa nam dolaze najviše iz općine Orašje i Domaljevac - Šamac, ali i iz Tuzle, Brčkog, Gradačca te u posljednje vrijeme i iz Republike Hrvatske, tvrdi Marica i dodaje, ovakvog poslodavca samo treba poželjeti jer plaće ne kasne, svi su prijavljeni i s njima se ophodi na najvišoj profesionalnoj razini. - Interkontinentalci smo jer u obitelji imamo rodbine na pet kontinenata i u puno država. U mojoj se kući govori puno jezika jer supruga govori pet jezika kao i kćeri, a ja nešto manje tek tri. Sada je Orašje moja općina. I Karmen se sviđa Posavina, ali to nju morate pitati, kaže nam na kraju posjete Riveri Martin. Poziv smo prihvatili, a to je onda još jedna zanimljiva priča.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije