nevenko herceg, premijer hnž-a

Dobro došli u Čitluk, uživajte u plodovima hercegovačke zemlje!

Nevenko Herceg
23.09.2019.
u 13:12

Proizvodnja vina vjerojatno je jedina ili barem jedna od rijetkih grana gospodarstva koja hodi rubom umjetničkoga stvaranja. Dok mi uživamo u crvenim i bijelim nijansama vinskoga nektara, vinogradari i vinari neprestano promišljaju svaki korak u postupku njegova stvaranja, od cjelogodišnjega njegovanja vinove loze i njezina ploda, do same tvorbe vina i njegova osjetljiva razdoblja zrenja i, u konačnici, ispita kušanja kojemu se svake godine radujemo.

Upravo zato što vinogradari i vinari ne zanemare nijedan trs, nijedan list, bobu onoga zlatnog grozda, nijednu travku koju treba maknuti iz vinograda, upravo zato imamo vina kojima se dičimo i koja svijet prepoznaje i cijeni još od onih davno minulih dana, kroz stoljeća u kojima su nam znanja prenosili naši stari. Ne čudi, stoga, što se na zdravoj okosnici proizvodnje vina razvila čitava gospodarska grana kojoj Hercegovačko-neretvanska županija posvećuje osobitu pozornost.

Još od 1955. godine, kada su održani prvi Dani berbe grožđa, ova manifestacija potvrđuje zajedništvo žitelja Brotnja i njihovih gostiju. To je događaj koji pomaže u očuvanju narodne baštine kroz predstavljanje izvornoga i jačanje kulturnoga stvaralaštva. Dani berbe grožđa posebice potiču razvitak turističke ponude, poljoprivrede i ukupnoga gospodarstva kako u Brotnju tako i šire. Zbog svega toga Vlada HNŽ-a je, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Dane berbe grožđa, jednako kao i srodne manifestacije: Blaž, Kušanje mladoga vina, Vincekovo…, uvrstila u skupinu poljoprivrednih sajmova, manifestacija i izložbi od posebna značaja za našu županiju te preuzela na sebe obvezu podupirati organiziranje i promicanje tih istinskih blagdana vinove loze i vina broćanskoga kraja. Govoriti o ovomu, a ne spomenuti projekt Vinska cesta Hercegovine, bila bi nepravda prema vrijednim vinogradarima koji su u travnju 2007. nakon naporna rada utvrdili sve činitelje ovoga turističkog proizvoda i tako spojili sve što u tomu smislu može ponuditi Hercegovina i što se može spojiti s vinom i vinskim podrumima.

Podsjetit ću na činjenicu kako okosnicu ove proizvodnje čine 22 vinska podruma smještena u Čitluku, Ljubuškomu, Mostaru, Čapljini, Stocu i Trebinju. U njima rade naši vrijedni ljudi koji, uz ljubav prema tomu poslu, rabe i najsuvremenije tehnologije kako bismo dobili vrhunske žilavku i blatinu proizvedene na ovim prostorima, a koje su svoje mjesto odavno pronašle na najprestižnijim vinskim kartama Europe i svijeta. Zbog žilavke i blatine kao jedinstvenih sorti u svijetu vina, ali i zbog ukupne predanosti vinogradarstvu i proizvodnji vina, naši su vinari cijenjeni diljem svijeta. Zbog tih i niza drugih razloga turistička, kulturno-gospodarstvena manifestacija Dani berbe grožđa događaj je na koji smo ponosni.

Tijekom tih dana broćanski vinogradari i vinari nakon dugoga i mukotrpna rada kao tradicionalno gostoljubivi domaćini sa svojim gostima uživaju u plodovima njihovih ruku, hercegovačke zemlje i žarkoga sunca. Uz čestitke organizatorima i izlagačima, kao i uz dobrodošlicu svim gostima, potvrđujem i u ovoj prigodi neupitnu osobnu i potporu Vlade Hercegovačko-neretvanske županije ovoj manifestaciji, uz želje da još dugo, dugo traje na ponos i Brotnja i naše Hercegovine.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?