Iduće godine u RS-u

Dobrovoljnim fondom do veće mirovine

mirovina
13.12.2015.
u 07:00

Ako radnik uplaćuje 50 KM mjesečno tijekom 20 godina, mirovina će mu biti 124 KM. Ako uplaćuje dva puta duže, imat će mirovinu 550 KM

Građani RS-a bi od iduće godine, mogli imati mogućnost uplaćivanja novca u dobrovoljni mirovinski fond. Tako je najavio i Darko Lakić, direktor Mirovinskog rezervnog fonda RS, koji kaže kako će se ovaj fond osnovati u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj i najvećim slovenskim mirovinskim fondom.

Kako je objavio ATV, korisnici će moći novac uplaćivati u skladu sa svojim mogućnostima ili će umjesto njih to učiniti poslodavci. - Do 100 maraka poslodavac nije obvezan uplatiti poreze i doprinose ako za zaposlenog na njegov osobni račun uplaćuje doprinose za dobrovoljni mirovinski fond, kazao je za ATV Lakić dodavši kako je tu, prije svega i jedan psihološki čimbenik da ne možete jedno određeno vrijeme koristiti novac, što daje sigurnost da ga nećete u jednom određenom trenutku potrošiti. Ako radnik uplaćuje 50 KM mjesečno tijekom dvadeset godina, mirovina će mu biti oko 124 KM. Ako uplaćuje isti iznos dva puta duže, imat će mirovinu oko 550 KM.

Novcem će moći raspolagati kada ode u mirovinu, a birat će želi li podignuti cijeli iznos novca odmah ili će mirovinu trošiti u ratama. Ta ideja se uglavnom sviđa građanima koji bi svakako voljeli pod stare dane imati koju marku više u džepu. Ipak, ima i onih koji su skeptični. Ekonomist Zoran Pavlović ne dijeli mišljenje građana. Dobrovoljni mirovinski fondovi u BiH, tvrdi, teško da imaju ikakvu perspektivu. Građani, kaže, jedva krpaju kraj s krajem pa novca za dodatne troškove, makar to bilo ulaganje u budućnost - nemaju.

"U proračunima obitelji i zaradama pojedinaca koji su zaposleni bude slobodnih sredstava kojim bi se moglo ulagati u dobrovoljni mirovinski fond", rekao je ekonomist Zoran Pavlović za ATV. Procjene iz Rezervnog mirovinskog fonda su da će za pet godina imati 20.000 korisnika. Ipak, s prosječnom plaćom mnogi su svjesni kako će veće mirovine većini, ipak, ostati nedostižne.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?