član Predsjedništva BiH

Dodik: Neću podržati povećanje NATO snaga u BiH

milorad dodik
Josip Regovic/PIXSELL
13.12.2020.
u 17:24

Suradnja Republike Srpske i Rusije bit će nastavljena u političkom, ekonomskom i svakom drugom obliku, „bez obzira na pritiske i Zapada i političkog Sarajeva“, rekao je član i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Ruska uloga u Republici Srpskoj i BiH je konstruktivna i neosnovan je napad i pojedinih zemalja Zapada, ali i ostala dva člana Predsjedništva, koji ističu da Rusija ima negativan utjecaj na BiH - istaknuo je Dodik.

Uoči sutrašnjeg posjeta ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova BiH Dodik je izjavio za RTRS da će se Lavrov sastati sa sva tri člana Predsjedništva, ali će on imati odvojen sastanak s njim.

Kako saznaje Srna, Lavrov će se sutra u Istočnom Sarajevu prvo sastati sa Dodikom i sužnosnicima iz Republike Srpske.

Dodik je danas rekao i da neće podržati odluku o eventualnom povećanju NATO snaga u BiH, "koje zagovaraju američki kongresmeni".

Dodik je istaknuo kako se povećanje snaga NATO u BiH, posebno u distriktu Brčko, ne može ostvariti bez odluke Predsjedništva BiH i njegove suglasnosti, ustvrdivši kako nijedna vojna sila ne može ući u BiH bez sporazuma i konsenzusa u Predsjedništvu.

- Kako će oni sada stacionirati snage, ako Predsjedništvo ne odobri? A u Predsjedništvu se odlučuje konsenzusom, a tu sam ja i ja sam protiv toga - naglasio je Dodik.

On je izjavio kako Republika Srpska u svom programu nema secesiju.

- Ali nismo spremni trpjeti stalne najave kako treba ukinuti Republiku Srpsku. I sad poručujem, ako netko hoće ukinuti Republiku Srpsku, mi više nemamo što tražiti u BiH - poručio je Dodik.

On je ustvrdio kako to nije ništa pogrešno.

- To je zdravorazumski i što tu nije politički nekorektno. Politički je nekorektno to što netko traži ukidanje Republike Srpske - rekao je Dodik.

Naglasio je da srpski narod „ima pravo na slobodu i samostalnost“.

- Ovaj narod svoju slobodu upražnjava tako što samostalno donosi svoje odluke i neće dozvoliti da netko drugi u njegovo ime odlučuje - rekao je Dodik.

Dodik je izjavio kako će se sutra u Beogradu sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a glavna tema razgovora će biti epidemiološka situacija u Republici Srpskoj i Srbiji.

Dodao je da će na sastanku biti razgovarano i o drugim temama, te je naglasio kako je u tijeku „opći napad na Srbe“.

- Napadi dolaze iz Amerike i iz Europe. Na tapeti je Srbija, srpski narod, Vučić, na tapeti je i Republika Srpska i svi mi koji predstavljamo Republiku Srpsku - rekao je Dodik za RTRS.

On je naveo kako želi razgovarati o toj temi i vjeruje da će usuglasaiti stavove o tim pitanjima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije