pojasnio sporazum

Dodik: Nema puta u NATO dok se stav RS-a ne promijeni

Milorad Dodik
09.08.2019.
u 18:38

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istaknuo je da je sporazum, koji je u ime te stranke i koalicije okupljene oko SNSD-a potpisao s liderima SDA i HDZ-a BiH, kao izbornim pobjednicima u FBiH, u najboljem interesu Republike Srpske i u potpunosti u skladu sa svim ranije utvrđenim politikama RS od kojih je najvažnija da se protivi putu u NATO.

"To je prvo o čemu smo postignuli suglasnost. Nema puta u NATO dok se stav Srpske ne promijeni. Ako jednog dana politička volja u Srpskoj bude drugačija i ako bude stavljena izvan snage Rezolicija o vojnoj neutralnosti, onda će netko drugi pregovarati sa tih pozicija. Nas u ovom trenutku obvezuje ta Rezolucija", rekao je Dodik u intervjuu za Srnu.

On je dodao da su se svi koji su pažljivo pročitali sporazum mogli uvjeriti da je sa strane Republike Srpske i SNSD-a učinjeno sve da bude formirano Vijeće ministara u skladu sa izbornim rezultatima i promoviranim politikama Srpske.

"Mi smo davno rekli da nismo ti koji ćemo ginuti ili spašavati BiH, ali sigurno nismo ni ti na koje će neosnovano pasti kvalifikacija da nešto blokiramo i nešto nekome oduzimamo. Prvo Republika Srpska i njeni interesi, pa onda BiH koja ima institucije koje bi trebale servisirati entitete bila je i ostala naša politika", naglasio je Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, ako su neki vjerovali da će SNSD izaći na izbore, dobiti podršku naroda i reći da neće preuzeti odgovornost i da će je prepustiti nekim drugima, onda takvi nisu ništa razumjeli.

"Mi smo izašli na izbore da pobijedimo katastrofalnu politiku usmjerenu protiv Republike Srpske koju su SDS i PDP vodili u Sarajevu proteklih godina. Pobijedili smo i sada želimo uraditi sve da našu politiku, koja podrazumijeva da je Srpska prije svega, unesemo u zajedničke institucije, koje i jesu tu da budu servis Republike Srpske i Federacije BiH, a ne da budu institucije odakle se Srpska disciplinira. To je razlika između nas i onih koji nas posljednjih dana napadaju", kaže Dodik.

Na pitanje je li očekivao takva reagiranja nakon potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti na razini BiH, Dodik je rekao da je pomalo iznenađen.

"Smiješno je kada čujem da je do sporazuma došlo iznenada. Izbori su održani prije 11 mjeseci i kako to može biti iznenada? Prije bih rekao da je sporazum došao s nepotrebnim zakašnjenjem jer je svim sudionicima i prije 11 mjeseci bilo jasno na što Srpska ne može pristati i tko su pobjednici u Republici Srpskoj", istakao je Dodik.

Komentarišući tvrdnje da je mogao sa dva zastupnika napraviti većinu u RS, Dodik je rekao da su Republika Srpska i njena vlada jedno, a sasvim drugo kada se ide u zajedničke institucije.

"Tamo nikada ne trebaju ići oni koji su izbore izgubili u Srpskoj", rekao je Dodik.

Govoreći o optužbama koje dolaze iz oporbe da je ovim sporazumom pristao da BiH ide u NATO, Dodik ih je pozvao da pokažu član sporazuma u kojem to piše.

"Neka dokažu to što u očaju govore po svojim medijima. Mogu pokazati dokumente koje su, da ne idem dalje, samo u posljednje četiri godine potpisali Mirko Šarović i Mladen Ivanić, a tiču se puta BiH u NATO. Oni su glasolvali za to i otkud im obraz, pravo i politička pristojnost da me išta pitaju, a ne još i lažno optuže", kaže Dodik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije