Predsjedatelj Predsjedništva BiH

Dodik: Presuda Mladiću nema puno veze s pravom i pravdom

milorad dodik
Josip Regovic/PIXSELL
08.06.2021.
u 18:04

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da presuda kojom je bivši komandant Glavnog stožera Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotni zatvor nema puno veze s pravom i pravdom.

Istaknuo je da je po nalazima instituta iz Sarajeva u proteklom ratu u BiH stradalo 96.000 ljudi, od čega 29.000 Srba ili oko 30 posto, dok je za zločine nad Srbima izrečeno samo dva posto presuda.

Dodao je da je Haaški tribunal svojim presudama, "kažnjavajući prvenstveno Srbe", doprinio tome da nepovjerenje među narodima bude još veće.

- Na ovaj način mislim da je general Mladić samo poslan u legendu, jer srpski narod zna da bi bez njegovog zapovijedanja i njegovog duha koji je držao u samoj vojsci bilo mnogo više stradanja našeg naroda - poručio je Dodik.

Također je izrazio sućut svim žrtvama u proteklom ratu bez obzira na vjeru i naciju, naglasio da mu je žao što se takav tragičan događaj dogodio, ali i da treba nastaviti borbu za očuvanje osnovnih vrijednosti Republike Srpske i jačanje njene autonomije u skladu s Daytonskim sporazumom.

Pravosnažnom i konačnom presudom, koju mu je danas izreklo Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove (MMKS), potvrđena je prvostupajska presuda Mladiću od 22. studenoga 2017., te je okončan proces za najteže zločine počinjene na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata.

Mladić je osuđen za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, odnosno za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Jero
Jero
18:13 08.06.2021.

Narkoman iz Laktaša, lupeta.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?